Ομαδική «αντίσταση» στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

Ομαδική «αντίσταση» στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της Θεσσαλονίκης δηλώνουν οι σύλλογοι των αρχαιολόγων και των έκτακτων αρχαιολόγων. Φορείς και κινήσεις που ζητούν την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων υποστήριξαν ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν με κάθε νόμιμο τρόπο την ανατροπή της απόφαση της «Αττικό Μετρό», προαναγγέλλοντας συνέχεια των προσφυγών στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οι επτά φορείς, που έχουν καταθέσει τις τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Αττικής Στερεάς και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων) επανέλαβαν χθες τις θέσεις τους ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ στις 6 Νοεμβρίου. 

«Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που είναι κρίσιμες και αυτή είναι μια τέτοια στιγμή για τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, θέλοντας να αναδείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος. «Είναι λυπηρό η Ελλάδα να διαμαρτύρεται για την Αγία Σοφία, αλλά να μη διαμαρτύρεται για την καταστροφή του πιο σοβαρού βυζαντινού ευρήματος των τελευταίων ετών».

Φορείς των αρχαιολόγων, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μη εργαστούν για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, αν αυτή τελικά «περάσει» από το ΣτΕ. «Δεν θα ακουμπήσουμε ούτε μια πέτρα», ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα. «Εχουμε μείνει με την απορία, για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Να έχεις ένα τεχνικό έργο με έτοιμους 12 σταθμούς και για τον ένα που απομένει να σταματάς την πρότυπη τεχνική λύση που έχει εγκριθεί για να επιστρέψεις στην καταστροφή των αρχαιοτήτων. Αν η απόφαση του ΣτΕ δεν σταματήσει την απόσπαση, τότε θα απευθυνθούμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Νομίζω όμως ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι ήδη οριακό». «Θα προσβάλλουμε στο ΣτΕ οποιαδήποτε απόφαση εκδίδεται, δεν θα σταματήσουμε», ανέφερε ο Φωκίων Δεληγιάννης, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή