ΘΕΑΤΡΟ

Τελεσίγραφο για «αυλαία» από θεατρικούς παραγωγούς

Τελεσίγραφο για «αυλαία» από θεατρικούς παραγωγούς

Την επιδότηση του 40% των κενών θέσεων στα θέατρα ζητεί η νεοσύστατη Ενωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ) από την πολιτεία με 15 ευρώ ανά θέση και για έως και οκτώ παραστάσεις την εβδομάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, οι εκπρόσωποι της ΕΝΘΕΠΑ τόνισαν ότι τα θέατρα που άνοιξαν με πληρότητα στο 30% δεν είναι βιώσιμα χωρίς κρατική υποστήριξη και σημείωσαν ότι αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα κατεβάσουν τις παραστάσεις τους στις 15 Νοεμβρίου. «Ανοίξαμε με την ελπίδα ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης, Διονύσης Παναγιωτάκης και εκπρόσωπος των αθηναϊκών θεάτρων, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για πόσα θέατρα ενδέχεται να κλείσουν, σημείωσε ότι οι παραστάσεις που θα διακόψουν είναι περίπου 30. 

«Ζητάμε αυτά που έχουν εξαγγελθεί αλλά και μια εξαίρεση από τις άλλες μορφές διασκέδασης. Δεν τις υποτιμάμε αλλά δεν είναι το ίδιο, στο θέατρο δεν αγκαλιαζόμαστε, δεν τραγουδάμε, ο χώρος είναι ασφαλής», σημείωσε από την πλευρά του ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΘΕΠΑ.

Σχετικά με την επιδότηση των κενών θέσεων, η ΕΝΘΕΠΑ προτείνει να είναι δικαιούχοι όσοι είχαν ενεργή θεατρική παραγωγή στις 8 Μαρτίου του 2020 και ο αριθμός των θέσεων να καθοριστεί από την άδεια λειτουργίας τους. Τα στοιχεία της ένωσης δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 160 θέατρα με άδεια λειτουργίας (αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ενεργά), που μεταφράζονται σε 33.000 θέσεις. Στις θεατρικές παραγωγές απασχολούνται 7.000 εργαζόμενοι, ενώ 1.800 είναι επιχειρήσεις με θεατρικές παραγωγές διαφόρων νομικών μορφών, π.χ. μονοπρόσωπες.

Σε περίπτωση lockdown ζητούν επιδότηση του 25% των θέσεων των θεάτρων και για οκτώ παραστάσεις ανά εβδομάδα. Η ένωση ζητεί επίσης την επιδότηση του 25% των θέσεων σε θέατρα που θα μείνουν κλειστά τη σεζόν 2020 – 2021 αλλά δούλεψαν το 2019. Επιπλέον, ζητούν απαλλαγή των δημοτικών τελών μέχρι τον Απρίλιο του 2021, «πάγωμα» των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των θεατρικών επιχειρήσεων, διατήρηση ασφαλιστικής ενημερότητας και διατήρηση της έκπτωσης ενοικίου 40% για τις μισθώσεις θεατρικών χώρων για όλη τη σεζόν.

Επαναφέρουν, επίσης, ένα παλαιότερο αίτημα περί επιδότησης των θεατρικών επιχειρήσεων με 5 εκατομμύρια ευρώ με βάση το προσωπικό που απασχολούσαν τον Μάρτιο, ενώ ζητούν ακόμη αποζημίωση από τις θερινές παραγωγές που ακυρώθηκαν από τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.