Δυστοπικό θρίλερ με «προφητικό» σενάριο

Δυστοπικό θρίλερ με «προφητικό» σενάριο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχρός πόλεμος ★★★★
ΔΡΑΜΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι
Ερμηνείες: Γιοάνα Κούλιγκ,
Τόμας Κοτ, Μπόρις Ζικ

Από τα φρέσκα της πλατφόρμας του Cinobo, αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουμε την κορυφαία μέχρι σήμερα δουλειά του Πάβελ Παβλικόφσκι και μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες των τελευταίων ετών. Στη ρημαγμένη Πολωνία του 1949, ο καλλιεργημένος πιανίστας Βίκτορ θα προσληφθεί από κάποια κρατική υπηρεσία, η οποία σχεδιάζει την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και των μουσικών-χορευτικών παραδόσεων της χώρας. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τη Ζούλα, μια όμορφη και φιλόδοξη χωριατοπούλα, η οποία ξεχωρίζει με το ταλέντο της. Οι δυο τους θα γίνουν παθιασμένοι εραστές, όμως όταν εκείνος περνάει το σύνορο του Βερολίνου και φεύγει για τη Δύση, αυτή αρνείται να ακολουθήσει. Από εκεί και έπειτα ξεκινά ένα χρονικό 15 ετών με αποσπασματικές συναντήσεις στο Παρίσι, στη Γιουγκοσλαβία και ξανά στην Πολωνία για ένα ζευγάρι, που, αν και αταίριαστο, διατηρεί έναν πανίσχυρο δεσμό.

Ο Παβλικόφσκι χρησιμοποιεί ξανά την αριστουργηματική ασπρόμαυρη εικονοποιία της «Ιda» για να βάλει στο επίκεντρο μια ιστορία αγάπης, η οποία αυτομάτως αποφορτίζει το κοινωνικο-πολιτικό υπόβαθρο. Και αυτό είναι θετικό. Κάπως έτσι επιτυγχάνει να φτιάξει ένα ρομάντζο που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως αλληγορία, την οποία άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος. Η Ανατολή και η Δύση δεν ταυτίζονται με την ευτυχία ή τη δυστυχία, αποτελούν απλώς τους δύο πόλους ενός κόσμου, ο οποίος φαντάζει παράλογος όταν βγαίνει έξω από τα όρια του έρωτα των πρωταγωνιστών.
 
Προς τη λίμνη
ΘΡΙΛΕΡ (2019)
Σκηνοθεσία: Πάβελ Κοστομάροφ
Ερμηνείες: Κίριλ Κάρο, Μαριάνα 
Σπίβακ, Αλεξάντρ Ρόμπακ

Δυστοπικό θρίλερ με «προφητικό» σενάριο-1
Σκηνή από τη σειρά του Netflix «Προς τη λίμνη».

Το Netflix συνεχίζει να μας φέρνει αξιόλογες σειρές από όλον τον κόσμο, οι οποίες, αν και ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τη «συνταγή» της διαδικτυακής πλατφόρμας, έχουν και τα δικά τους ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοια είναι και το ρωσικό «Προς τη λίμνη», ένα κλασικό δυστοπικό θρίλερ, το οποίο θα μπορούσε να πάρει και την ταμπέλα του «προφητικού» μιας και η παραγωγή του ολοκληρώθηκε πριν από την πανδημία. Στη χειμωνιάτικη Μόσχα, μια τρομερή επιδημία που καταστρέφει το αναπνευστικό σύστημα μέσα σε μερικές ημέρες ξεσπάει και σύντομα επικρατεί πανικός. Καθώς ο στρατός αναλαμβάνει την τήρηση της τάξης και την καραντίνα, μια μικρή ομάδα ανθρώπων καταφέρνει να ξεφύγει, ξεκινώντας το ταξίδι για ένα μυστικό καταφύγιο κάπου στην απέραντη ρωσική στέπα.

Μια σειρά από ετερόκλητους ήρωες μαζί με την ατμοσφαιρική φωτογραφία, που μας βάζει για τα καλά στο παγωμένο τοπίο, δημιουργούν ένα συναρπαστικό θρίλερ στα πρότυπα του «The Walking Dead»· απλώς εδώ, ακριβώς επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με ζόμπι, δίνεται εξαρχής περισσότερη έμφαση στο ανθρώπινο-κοινωνικό κομμάτι και στις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών. Aξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα γυρίσματα της σειράς έγιναν στη ρωσική εξοχή, σε θερμοκρασίες κάτω των -20 βαθμών Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή