Ενα εικοσιτετράωρο με τον τραγουδοποιό Κώστα Λειβαδά

Ενα εικοσιτετράωρο με τον τραγουδοποιό Κώστα Λειβαδά

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

09.00
Συνήθως ξυπνάω μεταξύ 11 και 1 (αν και είμαι από τριών ετών νυχτοπαίδι και, ανεξήγητα, στα καλύτερά μου μετά τα μεσάνυχτα). Μάλιστα, όταν οι πρωινές δουλειές δεν είναι πολλές και επείγουσες, το κανονικό μου είναι να ξυπνήσω γύρω στις 2. Αυτή την περίοδο, όμως, μετά την απώλεια της μητέρας μου και του αδερφού του πατέρα μου, ξυπνάω αυτή την ώρα. Είναι μεγάλο σαράκι αυτό το διπλό πένθος. Πρώτα θα δω ανασκόπηση των χθεσινοβραδινών ειδήσεων και μετά οπωσδήποτε τα αποτελέσματα σε όλα τα αγαπημένα μου σπορ.
 
10.00
Ενα καλό πρωινό μαζί με τον αγαπημένο μου ομοιοπαθητικό καφέ είναι πάντα στο πρόγραμμα. Λέω στον Ρόκυ, το σκυλί το μεγάλο, λόγια αγάπης και αφοσίωσης και στον μικρό, τον Δράκο, ιστορίες που του αρέσουν.
 
11.00
Σιγά σιγά αρχίζω να ασχολούμαι με όλα τα της δουλειάς που αφορούν τον δίσκο (μόλις τον τελείωσα και θα κυκλοφορήσει από τη Walnut Entertainment μέσα στο φθινόπωρο) καθώς και τα επόμενα live (όποτε ξαναγίνουν). Eπίσης κάποια δειλά πρώτα χειμωνιάτικα σχέδια, emails, τηλέφωνα, σημειώσεις, προγραμματισμός, συντονισμός και όλα όσα εδώ και πολλά χρόνια πια οι περισσότεροι έχουμε κληθεί να τα κάνουμε μόνοι μας και μόνο μαζί με τους πολύ στενούς συνεργάτες μας. Αυτός ο κύκλος τελειώνει γύρω στις 15.30.
 
16.00
Βγαίνω για δουλειές του σπιτιού και της δουλειάς και προσπαθώ να έχω ολοκληρώσει και αυτόν τον κύκλο γύρω στις 18.00.
 
18.00
Οταν δεν χρειάζομαι συμπλήρωμα ύπνου είναι η ώρα που το φθινόπωρο θα πάω στην κοντινότερη παραλία. Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία και αποσυμπιεστής από τη θάλασσα. Ο σπουδαιότερος γιατρός σε όλα. Αυτή η ώρα, μέχρι τη δύση, είναι η στιγμή που η μαγεία μπαίνει κάθε μέρα στη ζωή μου. Προσπαθώ να τη διατηρώ καθημερινά. Χωρίς αντιοξειδωτικό στην ψυχή και στο σώμα πάμε χαμένοι.
 
20.30
Στο σπίτι ξανά. Ωρα για το γεύμα της μέρας. Είτε μόνος είτε με τη σύντροφό μου… Επίσης, ώρα για αληθινή επικοινωνία μεταξύ μας, σίγουρα μέχρι τις 23.00. Τελευταία επιμελούμασταν το κλιπ από το τραγούδι «Σαν το νησί του καθενός» που τραγουδήσαμε με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Μαζί γράψαμε το τραγούδι που μόλις κυκλοφόρησε για τον Τζορτζ Φλόιντ. Η Αγλαΐα τους στίχους και εγώ τη μουσική. Είχαμε δει μαζί εκείνη τη μοιραία νύχτα το βίντεο με την απάνθρωπη σκηνή της δολοφονίας του και τρελαθήκαμε. Το ξημέρωμα η Αγλαΐα έγραψε τα λόγια. Αυτές τις ώρες για να είμαι ειλικρινής επίσης –ίσχυε και στην καραντίνα– θα παρεμβληθούν από 2 έως 102 τηλέφωνα και μηνύματα γιατί, ως γνωστόν, η δική μας δουλειά δεν έχει ώρα και ωράριο – πιο πολύ και από… γυναικολόγο, θέλω να το τονίσω αυτό. Δεν είναι μόνο αν γράφει, ηχογραφεί ή περιοδεύει ή κάνει μαθήματα κανείς. Αυτά είναι πολυτέλειες για λίγους σταρ του εξωτερικού. Είναι τόσο πολλά, που ούτε να τα φανταστεί δεν μπορεί κάποιος έξω από αυτή τη δουλειά.
 
00.00
Ολοι οι υπόλοιποι κοιμούνται και για μένα ξεκινάει η πιο δημιουργική μου ώρα. Διάβασμα, γράψιμο, όλα τα ενδιαφέροντα που έχω γύρω από τις τέχνες και τον αθλητισμό. Μελέτη στο πιάνο, τηλέφωνα με τους λίγους παλιούς φίλους και συγγενείς που εκείνες τις ώρες είναι χαλαροί και ξύπνιοι (τέσσερις είναι όλοι κι όλοι). Αγνωστο πότε θα καταρρεύσω, αλλά όσο αντέχω οι πιο δημιουργικές και γλυκές ώρες είναι αυτές – και μέσα και έξω από το σπίτι. Μένοντας στην Πεντέλη, το ξημέρωμα, χειμώνα καλοκαίρι, είναι κάτι αποκαλυπτικό και σχεδόν ιερό για μένα. Το τρελό τραγούδι των πουλιών και η φύση που ξυπνάει σ’ αυτό το τοπίο, μου θυμίζουν την ομορφιά της ζωής και πόσο το δίπτυχο χρόνος-χρήμα στους φρενήρεις ρυθμούς του δυτικού τρόπου ζωής είναι παράταιρο και μας παραμορφώνει.
 
Ξημερώματα
Πάω για ύπνο. Αυτά, λοιπόν, για ένα 24ωρο που άλλοτε έχει… 8, άλλοτε 19 και άλλοτε σχεδόν 35 ώρες! Πάντως, εξακολουθώ να κρατιέμαι από τη μουσική. Οι προσωπικές απώλειες και όλα τα δεινά που ζούμε και παρατηρούμε αφομοιώθηκαν από μένα αρκετά ισορροπημένα θα έλεγα σε τέτοιες συνθήκες. Ακόμα και η μητέρα μου έλεγε πως της χρωστάω έναν εξωστρεφή, φωτεινό και εξομολογητικό δίσκο έπειτα από καιρό, και αυτό ακριβώς έκανα στη μνήμη της. Εξάλλου, της χρωστάω αμέτρητα περισσότερα…
 
Το καινούργιο τραγούδι του Κώστα Λειβαδά με τίτλο «George Floyd» κυκλοφορεί από τη Walnut Entertainment. Συμμετέχει ο Τάσος Σκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή