Δοκιμασίες σε κοινωνία και οικογένεια

Δοκιμασίες σε κοινωνία και οικογένεια

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελπίδα του κόσμου ★★★
ΔΡΑΜΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
Ερμηνείες: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιερ Νταρουσέν, Αναΐς Ντεμουστιέ
 
Ο Γάλλος «ειδικός» του κοινωνικού σινεμά Ρομπέρ Γκεντιγκιάν επανενώνει εδώ, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, τους πρωταγωνιστές του εξαιρετικού «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο», για ένα οικογενειακό δράμα που απηχεί σύγχρονα προβλήματα των δυτικών λαϊκών τάξεων. Στη Μασσαλία, η μικρή Γκλόρια έρχεται στη ζωή σκορπίζοντας χαρά. Οι γονείς της ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, την ώρα που ο παππούς της αποφυλακίζεται έπειτα από πολλά χρόνια εγκλεισμού. Η επανασύνδεση με τα παλιά και τα νέα μέλη της οικογένειας θα φέρει αναταραχές, αποκαλύψεις, αλλά και καινούργιες δυνατότητες, καθώς οι δεσμοί αγάπης αναμετρούνται με τη σκληρή καθημερινότητα.

Φυσικά, δεν πρόκειται για σίκουελ, όμως ο Γκεντιγκιάν μοιάζει, μέσω των ηρώων του, να ακολουθεί τη χρονική γραμμή που άφησε στα «Χιόνια…». Οι μαχητικοί μεσήλικοι συνδικαλιστές εκείνης της ταινίας γίνονται εδώ παππούδες, που βλέπουν τα παιδιά τους να υποφέρουν, ενώ οι ίδιοι αγωνίζονται να φτάσουν απλώς στη σύνταξη. Οταν αποφασίζεται απεργία (με πρωτοβουλία των μεταναστών εργατών) εκείνοι διαφωνούν, φοβούμενοι πως θα χάσουν το μεροκάματο. Η πικρία και ο ρατσισμός φωλιάζουν μέσα τους και εκδηλώνονται ακόμη πιο έντονα στα παιδιά τους.

Μέσα σε όλα αυτά, ωστόσο, δύο νέες αφίξεις θα θυμίσουν σε όλους πως μόνον η ενότητα μπορεί να ορθώσει τείχος απέναντι στην καταστροφή: από τη μία εκείνη του μωρού, που φέρνει και την «ελπίδα» του τίτλου, και από την άλλη του φυλακισμένου παππού, ο οποίος συνδέει με το παρελθόν και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των λαθών που πληρώνονται. Ταυτόχρονα, όπως είπαμε, μέσα από τον φακό περνούν σύγχρονα ζητήματα σαν το μεταναστευτικό, την αστυνομοκρατία, την εργασιακή ανασφάλεια κ.ο.κ.

Το θαύμα του Αγνώστου Αγίου ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Αλα-Εντι-Ατζέμ
Ερμηνείες: Γιουνές Μπουάμπ, 
Σαλάχ μπεν Σαλέχ

Δοκιμασίες σε κοινωνία και οικογένεια-1

Ντεμπούτο για τον Μαροκινό Αλα-Εντι-Ατζέμ, ο οποίος αφηγείται μια ιστορία λιτού σουρεαλισμού, που καυτηριάζει την αμάθεια και τις προκαταλήψεις. Ενας άνδρας επιστρέφει ύστερα από χρόνια στην κορυφή του λόφου, όπου κάποτε έθαψε τη λεία μιας μεγάλης ληστείας. Διαπιστώνει ωστόσο πως εκεί έχει χτιστεί το μαυσωλείο του Αγνώστου Αγίου, ενώ στα πόδια του λόφου έχει αναπτυχθεί ολόκληρος οικισμός. Αποφασισμένος να τα καταφέρει, ξεκινά τις προσπάθειες να ξεγελάσει τον νυχτερινό φύλακα και το πιστό λαγωνικό του, ενώ η μικρή κοινότητα αναστατώνεται. Οι δουλεμένοι διάλογοι συγκροτούν ξεχωριστές σεκάνς, μερικές από τις οποίες αποτελούν μικρά κομψοτεχνήματα μαύρου χιούμορ. Η ανατολίτικη ατμόσφαιρα μας μεταφέρει κάπου ανάμεσα στα σύνορα του παραμυθιού και στη σύγχρονη εικόνα ενός πολύ διαφορετικού, για εμάς, κόσμου.

Υπόθεση Κολίνι ★★½
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Μάρκο Κροϊτσπέιντερ
Ερμηνείες: Ελίας Μ’Μπάρεκ, 
Φράνκο Νέρο, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα

Δοκιμασίες σε κοινωνία και οικογένεια-2

Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Φέρντιναντ φον Σίραχ, το γερμανικό φιλμ μιλάει για τη σκοτεινή κληρονομιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που με διάφορες αφορμές έρχεται στην επιφάνεια ακόμη και σήμερα. 

Ενας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του κατηγορουμένου για τον φόνο ενός ηλικιωμένου πλούσιου επιχειρηματία, ο οποίος υπήρξε για εκείνον (τον δικηγόρο) κάτι σαν θετός πατέρας. 

Οταν ωστόσο μια ξεχασμένη ιστορία από το παρελθόν θα έρθει στην επιφάνεια, τα πάντα θα αλλάξουν. Το δικαστικό δράμα χρησιμοποιεί πολλά φλας μπακ προκειμένου να συνδέσει το σήμερα με το παρελθόν τόσο των ηρώων όσο και της ίδιας της Γερμανίας. Τα εγκλήματα του πολέμου και η συνακόλουθη συγκάλυψη μπαίνουν στο επίκεντρο, αν και κάπως σχηματικά.

Για το «Ειδικό Πρόγραμμα»

Νέα ενημέρωση σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα του «Ειδικού Προγράμματος» για τη στήριξη της κινηματογραφίας εν μέσω πανδημίας εξέδωσε χθες το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Εκεί επισημαίνεται πως το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ (ανέλαβε πριν από περίπου ένα μήνα) έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών, οι οποίες, υπενθυμίζουμε, στάθηκαν αιτία για την παραίτηση του προηγούμενου Δ.Σ. Στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται πως, όσον αφορά τα κινούμενα σχέδια, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης της παραγωγής όσων έχουν συμβασιοποιηθεί.

Αντίστοιχη διαδικασία προχωρεί και για τους δικαιούχους χρηματοδότησης των σεναρίων ταινιών ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, «παράλληλα και ανεξάρτητα από τη β΄ φάση του προγράμματος». Η παραπάνω φράση φέρνει, βέβαια, στην επιφάνεια την προ ολίγων μηνών επίμαχη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να συμπεριλάβει επιπλέον 100 σχέδια στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, πέρα από τα ήδη επιλεγμένα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτά θα προχωρήσουν επίσης κανονικά, με τις λεπτομέρειες συμμετοχής να ανακοινώνονται την προσεχή εβδομάδα.

Τέλος, γίνεται γνωστό πως το ΕΚΚ επεξεργάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών που έχουν πληγεί από την πανδημία, ως συμπληρωματικό του μέτρου επιδότησης θέσεων που αναμένεται σύντομα για το σύνολο του χώρου του θεάματος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έχει ως γνώμονα την προώθηση της ελληνικής κινηματογραφίας, σε συνδυασμό με την ταχύτερη επεξεργασία των υποβληθέντων έργων που υπάρχουν ήδη στη διάθεση του ΕΚΚ.

x = κακό ★= μέτριο ★★ = ενδιαφέρον ★★★ = καλό ★★★★ = πολύ καλό ★★★★★ = εξαιρετικό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή