Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2020-2021: οι Ελληνες δημιουργοί επί σκηνής

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2020-2021: οι Ελληνες δημιουργοί επί σκηνής

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίνοντας έμφαση σε ελληνικά κείμενα του 19ου αιώνα και σε πρωτότυπα έργα εγχώριων δημιουργών, συμπεριλαμβάνοντας εκθέσεις, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις, με βασικό τους άξονα την αναψηλάφηση της έννοιας της εθνικής ταυτότητας και με σημείο αναφοράς ορόσημα όπως η επέτειος των δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821 και των 2.500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ανακοινώνοντας επίσης τη λειτουργία δύο νέων σκηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021. 

Πλαισιωμένος από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, την εντεταλμένη σύμβουλο πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά και τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου, Ιωσήφ Βουράκη, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην επιλογή για «φυσική» παρουσίαση του προγράμματος προκειμένου να τονιστεί ότι «ο χώρος του θεάτρου είναι ο πιο ασφαλής χώρος συνάθροισης», προχωρώντας κατόπιν στις λεπτομέρειες του ρεπερτορίου. 

Ειδικότερα, στην Κεντρική Σκηνή το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια διασκευή της τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ «Το μινόρε της αυγής» (από 25/11), σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, ενώ ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς θα παρουσιάσουν μια επιθεώρηση δικής τους σύνθεσης και δραματουργίας (10/3 – ο τίτλος παραμένει υπό διερεύνηση), που θα εξετάζει τις έννοιες του ελληνισμού και της εθνικής ταυτότητας.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2020-2021: οι Ελληνες δημιουργοί επί σκηνής-1
Μια επιθεώρηση που θα εξετάζει την έννοια της εθνικής ταυτότητας ετοιμάζουν ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς.

Στην καινούργια, 120 θέσεων «Σκηνή Ω», που θα στεγάζει εντός του θεάτρου μικρότερες, εναλλακτικές παραστάσεις, ανεβαίνουν τέσσερις παραγωγές: η «Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι» (20/11), κείμενο αγνώστου δημοσιευμένο το 1870, που σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας· ο «Λουκής Λάρας» (22/1) του Δημητρίου Βικέλα, έργο που ανέλαβε ο Λευτέρης Γιοβανίδης θέλοντας να αναδείξει έναν λιγότερο λαμπρό ήρωα του ’21· το «Amalia Melancholia» (19/3), ένα οπτικοακουστικό εγχείρημα της Ζωής Χατζηαντωνίου που καταπιάνεται με το υποφωτισμένο θέμα της ατεκνίας της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, Αμαλίας, και ακόμη η «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού (6/5), υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αντζελας Μπρούσκου, η οποία θα δώσει έμφαση στις εικόνες που συνθέτουν το προσωπείο της γυναίκας ως «δαίμονα».

Η έτερη νέα, πειραματική σκηνή, θα φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κ. Κωσταράκος» στα Καμίνια, όπου θα παρουσιαστούν η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κάτιας Γέρου και Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη (7/5) και το «Block 15» (5/3) της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου, που σκηνοθετείται από τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη και καταπιάνεται με την ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου. 

Από τις υπόλοιπες παραγωγές και εκδηλώσεις, ξεχωρίζουν η παρουσίαση του «Υμνου εις την ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ (25/3), οι διαλέξεις με τίτλο «Στην κορυφή της σκέψης» που επιμελείται η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα, τα σεμινάρια συγγραφής θεατρικού έργου σε επιμέλεια Λεωνίδα Προυσαλίδη (Μάιος – Νοέμβριος 2021), τα θεατρικά εργαστήρια της ομάδας Art Vouveau, τα εγκαίνια του νέου πωλητηρίου που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο και, τέλος, οι «εορτασμοί» για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας: η ομώνυμη παράσταση (31/10) σε σκηνοθεσία Μαρίας Καλλιμάνη και Γιάννη Τσορτέκη θα ξαναζωντανεύει τα γεγονότα επί σκηνής βασισμένη στην εξιστόρηση του Ηροδότου, ενώ η έκθεση «Σαλαμίς 480 π.Χ.» (16/11), σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη, θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να δει τον πίνακα του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», καθώς και πρωτότυπα έργα Ελλήνων εικαστικών που δίνουν μια σύγχρονη ερμηνεία στο ιστορικό γεγονός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή