Η εργασία στο επίκεντρο και το… ορμητήριο του Ταύρου

Η εργασία στο επίκεντρο και το… ορμητήριο του Ταύρου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Εγγύς Ανατολή, όταν ο πόλεμος ξεκινά οι χτίστες πηγαίνουν στη διπλανή χώρα, εκεί όπου ο πόλεμος έχει μόλις τελειώσει…». Αυτή η φράση, που περιγράφει με πικρή ευστοχία όσα συμβαίνουν σε μία από τις πιο ταλαιπωρημένες γωνιές του κόσμου, ακούγεται στο ντοκιμαντέρ «Taste of Cement» του Ζίαντ Καλτούμ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο διήμερο αφιέρωμα προβολών της locus athens, στον κινηματογράφο Σινέ Αλεξάνδρα της Καλλιθέας. Η δραστήρια δημιουργική ομάδα που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το αστικό τοπίο και τις ιστορίες που αυτό γεννάει, έχει πλέον για… ορμητήριο τον γειτονικό Ταύρο και από εκεί οργανώνει εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές κ.ο.κ., συνήθως με κοινωνικό πρόσημο.

«Η απόφασή μας να εγκατασταθούμε στον Ταύρο, μια συνοικία λιγότερο προβεβλημένη, και ταυτόχρονα να δουλέψουμε με τη γειτονιά, ήταν συνειδητή. Δεν μιλάμε απλώς για έναν εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί εικαστικούς· υπάρχουν ακόμη το φιλμ, η εκπαίδευση, τα πρότζεκτ που αφορούν την κοινότητα. Ούτως ή άλλως, πιστεύουμε πως το καλλιτεχνικό κομμάτι είναι πια τόσο πολυπολιτισμικό και επίκαιρο στη φύση του, που μόνο σε συσχετισμό με την κοινωνία μπορεί να υπάρξει», μας λένε οι συνιδρύτριες της locus athens, Ολγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρα.

Στην ταινία του Ζίαντ, που κυκλοφόρησε το 2017, μια ομάδα Σύρων εργατών, εν μέσω πολέμου στη δική τους χώρα, μεταναστεύουν στη Βηρυτό, η οποία ανοικοδομείται μετά την τελευταία εμφύλια σύγκρουση. Η τραγική ειρωνεία του πράγματος, βέβαια, είναι πως μετά την τρομακτική έκρηξη του περασμένου Αυγούστου, πλέον η Βηρυτός χρειάζεται εκ νέου ανοικοδόμηση. Οι εικόνες των εργατών «επικοινωνούν» με εκείνες που βλέπουμε στο πολύ αξιόλογο «Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπό, το οποίο θα προβληθεί επίσης απόψε (9.30 μ.μ.). Εκεί, μια τυπική Ελληνίδα νοικοκυρά (Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου), με την κρίση να χτυπάει την οικογένειά της, αποφασίζει να πιάσει δουλειά σε μια εταιρεία καθαρισμού. Μέσα από τη δουλειά, η διστακτική μέχρι τότε γυναίκα θα γνωρίσει την απελευθέρωση, αλλά και το σκληρό πρόσωπο της εργασιακής πραγματικότητας.

Με παρόμοια θέματα ασχολείται και το «On the edge» της Λέιλα Κιλανί (στις 6.30 μ.μ.), το οποίο ακολουθεί τις περιπέτειες δύο εργατριών σε εργοστάσιο επεξεργασίας γαρίδων, στην Ταγγέρη. «Ο κόσμος της σύγχρονης εργασίας, οι ανισότητες, οι ταυτότητες φύλου είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία θέλουμε σταδιακά να ασχοληθούμε, αν φυσικά οι συνθήκες μάς το επιτρέψουν. Ενα βασικό πράγμα που σχεδιάζουμε για την άνοιξη είναι να φιλοξενήσουμε μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αμβούργου, οι οποίοι θα μελετήσουν και θα παρουσιάσουν τον ανασχεδιασμό-αναβάθμιση ενός σημείου του Ταύρου», συμπληρώνει η Ολγα Χατζηδάκη. Ο χώρος πολιτισμού «Ταύρος» βρίσκεται στην οδό Αναξαγόρα 33.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες προβολές στον Ταύρο αποτελούν μέρους του ευρύτερου προγράμματος «Unfortunately, it was Paradise», το οποίο επιμελείται συνολικά η Delphine Leccas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή