Σοτάροντας στίχους

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα νέφη πάλι περπατώ, 
στον ουρανό πετάω,
πασίχαρος πάω να βρω την κόρη 
π’ αγαπάω!
Και θέλω μια συνταγή να στείλω από τα ουράνια,
να νιώσετε, τελώντας την, 
χαρά και περηφάνια!
Η συνταγή μου λέγεται 
«Το πράσινο λιβάδι»
θέλετε χόρτα διάφορα, 
θέλετε ολίγο λάδι.
Βάζετε χόρτα ευωδιαστά: μάραθα, γαλατσίδες, 
τσόχους, μυρώνια, ασκόλυμπρους, σκαντζίκια, τσιστσιμίδες,
τ’ αφήνετε σε χαμηλή πολύ 
θερμοκρασία, 
να φύγουν τα πολλά υγρά, 
να μείνει η ουσία…
 
Ποίηση και μαγειρική, μυρωδικά και κρητικός δεκαπεντασύλλαβος, φαντασία και χιούμορ, μνήμες και όνειρα, μπόλικη αγάπη για την ποίηση, μπόλικη και για τη μαγειρική! Μα τι νόστιμο, τι λαχταριστό βιβλίο μάς χάρισε ο Αντώνης Καρτσάκης και οι εκδόσεις της Εστίας! Στίχοι μπαίνουν στο μπλέντερ, στην κατσαρόλα, στο ταψί, ψιλοκόβονται, σοτάρονται, σβήνονται με κρασί, πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και κανέλα, σερβίρονται σε φωτεινά τραπέζια, σε φίλους και αγαπημένους, σε γιορτές και καθημερινές, σε μέρες θερινές και κρύες νύχτες του χειμώνα. 

Ενα ωραίο παιχνίδι είναι αυτό το βιβλίο του Κρητικού Αντώνη Καρτσάκη που εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και ως διευθυντής λυκείου και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, ένα παιχνίδι γραφής όπου βάζει στο ίδιο τραπέζι τις δυο μεγάλες του αγάπες, προσφέροντας απόλαυση εις διπλούν. Οσο το ξεφυλλίζεις τόσο σου ανοίγει η όρεξη. 

Ανάμεσα στα ποιήματα, στιγμιότυπα και σκέψεις του συγγραφέα, τρυφερές εξομολογήσεις, λόγια αγάπης και τραγούδια αγαπημένα. «Η μαγεριά μου υπέροχη! Το ρύζι στητό, πλουμισμένο, εύγευστο. Στρώνω το τραπέζι, με ένα κλαδί ανθισμένου ασπάλαθου στη μέση. Ατμόσφαιρα ειδυλλιακή. Τι ωραιώθης και τι ηδύνθης αγάπη εν τρυφαίς σου; Στο κασετόφωνο “Τα πέριξ” του Χατζιδάκι με τη Βούλα Σαββίδη».

Στην εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας μάς λέει πόσο πολύ απόλαυσε το παιχνίδι αυτό. Εμείς να δείτε, κ. Καρτσάκη! Το ανοίξαμε και μοσχοβόλησε θρούμπι και φασκόμηλο. Αυτό, ναι, είναι ένα πραγματικά πρωτότυπο βιβλίο, μια μερακλίδικη δουλειά που έγινε από έναν άνθρωπο που αγαπάει βαθιά τη φύση, τη μαγειρική, την τέχνη, και βρήκε έναν υπέροχο τρόπο να τα βάλει στο ίδιο τσουκάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή