Ο πολιτισμός χρειάζεται βοήθεια

Ο πολιτισμός χρειάζεται βοήθεια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, 110 πανευρωπαϊκοί πολιτιστικοί οργανισμοί, δίκτυα και ενώσεις, κάλεσαν με ανοιχτή επιστολή τους την Ευρωπαϊκή Ενωση να προστατεύσει τον πολιτισμό μετά όσα έχει υποστεί από την COVID-19 τους τελευταίους μήνες. Στην επιστολή την οποία δημοσιοποίησε το Culture Action Europe, ζητούν από τα κράτη-μέλη να αφιερώσουν τουλάχιστον το 2% του εθνικού προϋπολογισμού, για την ανάκαμψη του πολιτισμού.

Ολοι το βλέπουν πια και στη χώρα μας, ότι ο χώρος του πολιτισμού είναι από τους βαθύτερα τραυματισμένους, με πολλούς ανέργους από το lockdown του Μαρτίου, δραστηριότητες που ματαιώθηκαν, θέσεις εργασίας που «πάγωσαν», μικρές επιχειρήσεις στο χείλος της χρεοκοπίας και νέους καλλιτέχνες που αναζητούν αλλού τύχη.

Οι υπογράφοντες –ανάμεσά τους τα: Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων, Εταιρείες Συγγραφέων, Ενώσεις Μουσικής, Παραγωγών, Κινηματογράφου, Ομοσπονδίες Ηθοποιών, Σεναριογράφων, Συνθετών, Φωνογραφικής Βιομηχανίας, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικής Διαχείρισης και Πολιτικής, και πολλοί ακόμη– ζητούν το 2% να διατεθεί για την ανάκαμψη του τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας, όπως ζήτησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του για την «Πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης». Ενα εθνικό σχέδιο στο οποίο ο πολιτισμός πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι.

Στην έναρξη της πανδημίας, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων χαρτογράφησε τα προβλήματά τους, το πώς αντέδρασαν στο αρχικό lockdown, ποιες δράσεις πρότειναν, πώς επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός τους, πόσο μειώθηκαν τα έσοδά τους, αν αναδιοργάνωσαν τις δομές τους. Και ήδη από τότε, το Δίκτυο, επεσήμανε ότι δεν έβλεπε σύντομα επιστροφή στην κανονικότητα, καλώντας μάλιστα τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στα μουσεία της Ευρώπης.

Μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το Δίκτυο προτρέπει τους υπευθύνους να «αποφύγουν να κλείσουν τα μουσεία σε μια εποχή που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ». Ομως, τα μουσεία κλείνουν εξαιτίας των αυστηρότερων μέτρων. Το ίδιο και στην Ελλάδα. Οπως και τα θέατρα, ένας εργασιακός χώρος που εδώ, διαρκώς δαιμονοποιείται.

Την ίδια ώρα τα λεωφορεία εξακολουθούν να είναι ξέχειλα και οι εκκλησίες να παραμένουν ανοιχτές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή