Ζημιές στο Κάστρο και στα βυζαντινά μνημεία

Ζημιές στο Κάστρο και στα βυζαντινά μνημεία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση τμήματος των τειχών του Κάστρου Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο είναι μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στα μνημεία του νησιού και εξέτασε από κοντά το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού που επισκέφθηκε χθες το νησί. 

Ο πύργος κτίστηκε μεταξύ 1824-1827 από τον Λυκούργο Λογοθέτη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Επανάστασης στη Σάμο.

Στη θέση του υπήρχε ένα βυζαντινό κάστρο του 7ου αιώνα, το οποίο επίσης είχε κτιστεί επάνω στα ερείπια ενός αρχαίου πύργου. Ο πύργος λειτουργούσε από το 2010 ως μουσείο, παρουσιάζοντας ευρήματα που είχαν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές στις βυζαντινές θέσεις του Πυθαγορείου. Τείχη κατέρρευσαν στον λόφο του Κάστρου, ενώ κάποια τεμάχιά τους βρέθηκαν στη θάλασσα. Σοβαρές ζημιές και προβλήματα στατικότητας έχουν προκληθεί στην παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα, που επίσης βρίσκεται στον λόφο, ενώ παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Σάμου. Μικρότερης έκτασης είναι οι ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. 

Στη Σάμο βρέθηκαν οι υπηρεσίες συντήρησης και αναστήλωσης του ΥΠΠΟ, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, και επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. Τα αγγεία που «άνοιξαν» στα σημεία συγκολλήσεων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, απομακρύνθηκαν και ξεκίνησε η συντήρησή τους, ενώ δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην υποδομή του ίδιου του μουσείου. 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος, η ρωγμή που εμφανίσθηκε στο πόδι του γιγαντιαίου κούρου των 5,5 μέτρων προκάλεσε αρχικά κρύο ιδρώτα στους αρχαιολόγους. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η ρωγμή είναι σε τμήμα του ποδιού που αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη και όχι σε τμήμα του πρωτότυπου. Η κ. Μενδώνη σημείωσε σε δηλώσεις της ότι έχουν ξεκινήσει σωστικές ενέργειες και θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για τα έργα αναστήλωσης. Κλιμάκιο του υπουργείου θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές στην Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου προκλήθηκαν μικρές ρωγμές, με απώλεια ένα μικρό αγγείο που έπεσε από τη βάση του. Στη Χίο, όπου επίσης έγινε αισθητός ο σεισμός, έπεσαν ορισμένα εκθέματα μέσα στις προθήκες τους, καθώς και ορισμένα κεραμικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή