Σηκώνουν ψηφιακή αυλαία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και εξαιρετικά επώδυνη σε πολλά επίπεδα, η εμπειρία από το πρώτο lockdown αποδεικνύεται χρήσιμη για τους περισσότερους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς των παραστατικών και μουσικών τεχνών, που φαίνονται έτοιμοι να κάνουν το γύρισμα από το φυσικό στο ψηφιακό περιβάλλον.

Ετσι, από την Κυριακή 15 Νοεμβρίου το Εθνικό Θέατρο ξεκινάει live streaming παραστάσεις με το έργο «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζορζ Φεντό σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και θα ακολουθήσουν τα «Ενα φεγγάρι από χαρτί», «Σ’ εσάς που με ακούτε» και το «Παίζοντας το θύμα». Για τους μαθητές του Δημοτικού το θέατρο έχει δημιουργήσει τη διαδικτυακή δράση «Ο κύκλος του μονόκερου», που βασίζεται στην παράσταση «Πιστεύω στους μονόκερους» του Μάικλ Μορπούργκο και θα σκηνοθετήσει τον Δεκέμβριο η Σοφία Βγενοπούλου. Δάσκαλοι και μαθητές δηλώνουν αρχικά τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα του θεάτρου (www.n-t.gr) και λαμβάνουν επιστολή με οδηγίες από την κυρία Μονόκερο.  

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζει το 3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της με τίτλο «Η μουσική του λόγου», όπου θα παρουσιαστούν παραστάσεις με έργα που συνδυάζουν μουσική και αφήγηση, όπως η «Εξαϋλωμένη νύχτα» του Αρνολντ Σένμπεργκ, «Η κυρία του σεληνόφωτος» του Γιώργου Σισιλιάνου κ.ά., ενώ παρόμοια φεστιβάλ θα διοργανώσει η ΕΛΣ μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Από τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, έχει ολοκληρωθεί η μαγνητοσκόπηση της «Μαντάμα Μπατερφλάι», ενώ πρόκειται να μαγνητοσκοπηθούν το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» και η διεθνής συμπαραγωγή, με τις όπερες του Γκέτεμποργκ και της Κοπεγχάγης, «Ντον Τζοβάνι» για να μεταδοθούν διαδικτυακά το επόμενο διάστημα. Με τον ίδιο τρόπο θα μεταδοθούν το Φεστιβάλ Πιάνου, η παιδική παράσταση «Τέσσερις Εποχές» και οι μονόπρακτες όπερες «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα» και «Η επέτειος» της Εναλλακτικής Σκηνής.

Podcast

Το Μέγαρο Μουσικής θα βγάλει σε μορφή podcast μια σειρά συνεντεύξεων με μουσικούς, όπως οι Διονύσης Γραμμένος, Αλεξία Μουζά, Στάθης Καραπάνος, Τριαντάφυλλος Λιώτης, αλλά και με προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, της διανόησης και των επιστημών, όπως οι Δημήτρης Νανόπουλος, Μαρία Ευθυμίου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κ.ά. Επιπλέον, το ΜΜΑ θα μεταδώσει σε live streaming μέρος του συναυλιακού του προγράμματος. Από την περασμένη Πέμπτη «τρέχει» η δράση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής «(Dis)Playing Attica», με μουσικά σύνολα που παίζουν σε ιδιαίτερους χώρους της Αττικής και μεταδίδονται σε μαγνητοσκόπηση μέσα από τα κανάλια της ορχήστρας. Η αρχή έγινε με τη Ρωμαϊκή Αγορά και τους Athens Classical Players και ακολουθεί το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με τους Metallon. Σύντομα θα μεταδοθούν και επτά μαγνητοσκοπημένες συναυλίες μουσικής δωματίου που έγιναν σε χώρους του Μεγάρου Μουσικής. Στο κανάλι της ΚΟΘ ανεβαίνουν σταδιακά τα βίντεο από τις θερινές συναυλίες του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ενώ τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμες οι μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της ορχήστρας με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και την πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. 

Η ΚΟΘ θα μεταδώσει επίσης αποσπάσματα από την πρώτη εκτέλεση του έργου «Ουτοπία» για καμπάνες και ορχήστρα εγχόρδων, του Γιώργου Μπαλατσινού, που γράφτηκε στην καραντίνα της περασμένης άνοιξης, αλλά και μεγάλες συναυλίες από το αρχείο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή