Βιβλίο φάρμακο, όχι φαρμακείο

Βιβλίο φάρμακο, όχι φαρμακείο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερα προετοιμασμένα για το δεύτερο lockdown αποδεικνύονται τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που από την περασμένη άνοιξη επένδυσαν σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και σε συστήματα ηλεκτρονικών παραγγελιών. Οι δύο ημέρες πριν από το απαγορευτικό του Σαββάτου θύμιζαν ημέρες Πρωτοχρονιάς, από άποψη επισκεψιμότητας και εισπράξεων, και για αρκετούς οι πωλήσεις συνεχίζονται διαδικτυακά.

Η απότομη «εκτίναξη» των πωλήσεων ήταν κάτι που συνέβη και στο lockdown του Μαρτίου μάς θυμίζει ο Μιχάλης Καρακώστας του βιβλιοπωλείου Bookloft, έπειτα υπήρξε μια ομαλοποίηση με αρκετό άγχος και ανησυχία για τους επαγγελματίες που δεν ήταν προετοιμασμένοι για το ηλεκτρονικό εμπόριο και μετά μια δεύτερη «έκρηξη», με το άνοιγμα των καταστημάτων τον περασμένο Μάιο. «Τώρα, τη δεύτερη ημέρα του lockdown (σ.σ. χθες) τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αλλά σε βάθος χρόνου είναι σίγουρο ότι θα μειωθεί ο όγκος της δραστηριότητάς μας», επισημαίνει. 

Μια άλλη διαφορά με την πρώτη καραντίνα που μας επισημαίνει η Μαρία Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Επί Λέξει», είναι και η ετοιμότητα των εκδοτικών οίκων και τα δίκτυα διανομής τους, που σε αυτήν τη φάση λειτουργούν καλύτερα και δεν παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην προμήθεια των παραγγελιών τους.

Ο κ. Καρακώστας όπως και η κ. Παπαγεωργίου βλέπουν θετικά τη συζήτηση που έχει επανέλθει σε κυβερνητικό επίπεδο για το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν τα βιβλιοπωλεία από το γενικό απαγορευτικό της αγοράς. «Οι πελάτες μάς βρίσκουν online, αλλά οι πωλήσεις από το Διαδίκτυο δεν αντικαθιστούν τη φυσική παρουσία. Το να πάει κάποιος στο ίδιο το βιβλιοπωλείο είναι βασικό για εμάς. Θέλει 2 ή 3 βιβλία και ενημερώνεται για περισσότερα. Το βιβλιοπωλείο είναι ένας χώρος όπου αναπτύσσεις σχέσεις με τους ανθρώπους, το βλέπω και από την ψυχολογική πλευρά του lockdown», σημειώνει η κ. Παπαγεωργίου. 

Είναι γεγονός ότι οι ενώσεις εκδοτών και οι επαγγελματίες του βιβλίου γενικότερα έχουν διατυπώσει το αίτημα της εξαίρεσης των βιβλιοπωλείων από το lockdown της αγοράς. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το αίτημα εξετάζεται από τον πρωθυπουργό, ενώ πληροφορίες της «Κ» επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο εξαίρεσης αφορά μικρά βιβλιοπωλεία και όχι μεγάλες αλυσίδες. Παρόμοια αιτήματα έχουν εκπέμψει εκδότες και βιβλιοπώλες στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι οι πιο σημαντικοί –οικονομικά– μήνες για τα βιβλιοπωλεία.

Πρόωρη η συζήτηση

Και ενώ όλοι θα συμφωνήσουν ότι το βιβλίο είναι «φάρμακο» για το πνεύμα, υπάρχουν και εκείνοι οι επαγγελματίες που διευκρινίζουν ότι το βιβλιοπωλείο δεν λειτουργεί σαν «φαρμακείο» ή σαν κατάστημα take away. «Τα βιβλιοπωλεία είναι χώροι συζητήσεων, δεν είναι όπως ένα κατάστημα που παραγγέλνεις έναν καφέ, παίρνεις το προϊόν και φεύγεις. Βρίσκω επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και πρόωρη τη συζήτηση για το άνοιγμα των καταστημάτων μας», λέει στην «Κ» ο Αλκης Τεμπονέρας των «Πλειάδων». Οι «Πλειάδες» ήταν από τα πρώτα βιβλιοπωλεία που εφάρμοσαν κατά γράμμα –και πριν οι οδηγίες γίνουν υποχρεωτικές– όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. «Θα πρέπει να θέσουμε πολλές προϋποθέσεις και να προσέξουμε πολύ. Θα πρότεινα να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Εμπορικά δεν μας συμφέρει, αλλά νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή