Προχωρούν τα έργα στο Τατόι

Προχωρούν τα έργα στο Τατόι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός χρονοδιαγράμματος επιθυμεί να κρατήσει την εκτέλεση των έργων στο Τατόι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, γι’ αυτό η υπουργός Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε χθες άλλη μια αυτοψία στο πρώην βασιλικό κτήμα. Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ, τα σωστικά μέτρα στο κτίριο των ανακτόρων ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος μηνός με εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό του κτιρίου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο καθαρισμός όλου του ανακτόρου καθώς και του καταφυγίου. Η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του ανακτόρου παραδίδεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Μάιο του ’21, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο. Εως το τέλος Νοεμβρίου κατατίθενται τα τεχνικά δελτία για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, αφενός για το έργο της αποκατάστασης των μαγειρείων, αφετέρου για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών. 

Προχωρούν τα έργα στο Τατόι-1
Στοιβαγμένα έπιπλα στον στάβλο.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη σύνδεση του κτήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Χθες, εξάλλου, ξεκίνησε, έπειτα από συνεργασία με το δασαρχείο, η κοπή των επικίνδυνων για τα κτίρια δέντρων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, καθώς στο παρελθόν έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες σε κτίρια από πτώση δέντρων, συνεπεία ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων.

Το έργο συντήρησης του συνόλου των κινητών ευρημάτων προχωράει με ταχείς ρυθμούς, όπως και η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου του Α΄, στον οποίο για δεκαετίες είχαν αποθηκευτεί αντικείμενα από την οικοσκευή της τέως βασιλικής οικογενείας. Στον μεγάλο αριθμό αντικειμένων που είναι συσκευασμένα σε κιβώτια εντοπίζονται έπιπλα εποχής, φωτιστικά, χαλιά και έργα τέχνης. Πίσω από τον όγκο των κιβωτίων, που έφταναν έως την οροφή, αποκαλύφθηκαν και βασιλικές άμαξες. Ο συνολικός αριθμός τώρα ανέρχεται σε οκτώ άμαξες και τέσσερα παϊτόνια (είδος ελαφριάς άμαξας). Ολες οι άμαξες είναι σε καλή κατάσταση. Μετά τη φάση του καθαρισμού τους θα μεταφερθούν σε ασφαλές toll, το οποίο τοποθετείται δίπλα σε εκείνο με τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογενείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή