Ο ηρωικός «Βράχος» του ελληνισμού συγκινεί και εμπνέει

Ο ηρωικός «Βράχος» του ελληνισμού συγκινεί και εμπνέει

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Καστελλόριζο είναι ένας τόπος χιλιόχρονης ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας, τόπος που κατακτήθηκε, λεηλατήθηκε, καταστράφηκε κατ’ επανάληψη μέσα στους αιώνες, μα πάντα αναγεννιόταν από την τέφρα του χάρη στο πείσμα και στην ηθική δύναμη των κατοίκων του», γράφει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το κείμενό της για τον ηρωικό «Βράχο» του ελληνισμού και τους ανθρώπους του προλογίζει τη συλλεκτική έκδοση «Greece is Kastellorizo» της «Καθημερινής». 

Σε μια από τις φετινές αποστολές της «Κ» στο Καστελλόριζο, στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε ήδη φουντώσει, οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού επαναλάμβαναν συχνά τη φράση: «Μη μας ξεχνάτε». Αυτή η έκδοση, που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, έρχεται να τους υπενθυμίσει ότι όχι μόνο δεν τους ξεχνάμε, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακουστεί η φωνή τους σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Για να γίνουν γνωστά η ιστορία του νησιού, οι παραδόσεις και τα έθιμα, η μοναδική αρχιτεκτονική αλλά και η συναρπαστική εποποιία των Kazzies, της μεγάλης κοινότητας των Καστελλοριζιών της Αυστραλίας. Ολα αυτά ξετυλίγονται στις σελίδες της έκδοσης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Γράφουν, μεταξύ άλλων, οι Andrew Liveris (ιδρυτής του The Hellenic Initiative), Αγγελος Συρίγος (επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Βασιλική Χρυσανθοπούλου (επίκουρος καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) κ.ά.

Το «Greece is Κastellorizo» έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του μέσα από το e-shop της «Κ» (subscription.kathimerini.gr/greece-is), από όπου αποστέλλεται μόνο με ταχυδρομικά έξοδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο 21-22 Νοεμβρίου με την εφημερίδα The New York Times International Edition – Kathimerini English edition, ενώ θα αποσταλεί σε πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και σε ένα ευρύ δίκτυο προσωπικοτήτων επιρροής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή