Έκθεση Βιβλίου, βλέπε τηλεμαραθώνιος

Έκθεση Βιβλίου, βλέπε τηλεμαραθώνιος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, τηλεφεστιβάλ και από προχθες τηλε-έκθεση. Η 17η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τηλεμεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο και επιβεβαίωσε, πρακτικά και συμβολικά, πόσο αναγκαίες είναι η φυσική επαφή και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται γύρω από το χάρτινο βιβλίο και τους ανθρώπους, και πόσα πράγματα χάνονται στο τελικά ψυχρό και απόμακρο περιβάλλον του Διαδικτύου. Η έκθεση έμοιαζε περισσότερο με έναν τηλεμαραθώνιο για το βιβλίο, κάτι που δεν θα ήταν κακή ιδέα γενικά, αλλά όχι με μια εικόνα και μια ροή προγράμματος περασμένων δεκαετιών και με αρκετές τεχνικές αδυναμίες που φάνηκαν από την πρώτη στιγμή.

Σίγουρα, η όλη προσπάθεια μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για μια διαδικτυακή παραγωγή δεν είναι καινούργια. Η μικρή ομάδα της έκθεσης βιβλίου είναι γεγονός ότι εργάστηκε νυχθημερόν και σε καθεστώς αβεβαιότητας για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου, για τα δεδομένα, προγράμματος και έτσι είναι κρίμα να βλέπουμε ερασιτεχνικά λάθη σε θέματα ήχου και εικόνας από την πλευρά 
της παραγωγής.

Στην ουσία τώρα της διοργάνωσης, αξίζει να σημειωθεί το ειδικό βάρος που προσέδωσε η παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία εγκαινίασε τις εργασίες της έκθεσης. «Μια κοινωνία που δεν διαβάζει είναι καταδικασμένη σε πνευματικό εκβαρβαρισμό και ανελευθερία», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου, ευχόμενη για γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα των βιβλιοπωλείων.

Οπως είχαμε σημειώσει στο προχθεσινό φύλλο μας, δεν περιμέναμε εκπλήξεις και ιδιαίτερες εξαγγελίες σχετικά με την πολιτική του βιβλίου, και η εντύπωσή μας επιβεβαιώθηκε. Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη περιορίστηκε να ευχηθεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε την έκθεση ψηφιακά και αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ατζέντα της έκθεσης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τίτλο «Πολιτική για το βιβλίο. Ο ρόλος του ΕΙΠ» με τον πρόεδρο Νίκο Κούκη, τον αντιπρόεδρο Ανδρέα Σιδέρη και τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε γνωστά πράγματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί (μεταφραστικά προγράμματα, ψηφιακός κόμβος προβολής βιβλίου, συνεργασία με ΟΑΕΔ). Ισως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης ήταν η έκκληση του κ. Κούκη προς το ΥΠΠΟ και το υπουργείο Παιδείας να λύσουν το πρόβλημα του μεγάλου χρέους των 800.000 ευρώ που έχει κληρονομήσει το ΕΙΠ από το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» του ΕΚΕΒΙ. Εισακούστηκε ή ήταν κακή η σύνδεση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή