Η οθόνη γίνεται «παράθυρο» σε Γερμανία και Ισπανία

Η οθόνη γίνεται «παράθυρο» σε Γερμανία και Ισπανία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάρβαροι
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
Δημιουργός: Αντρέας Χέκμαν, 
Αρνε Νόλτινγκ
Ερμηνείες: Λόρενς Ραπ, 
Ζαν Γκουρσό, Ντέιβιντ Σούτερ

Η μίνι σειρά επτά επεισοδίων του Netflix από τη Γερμανία είναι αφιερωμένη σε μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες που γνώρισε ποτέ η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εδώ φυσικά δεν έχουμε να κάνουμε με ιστορικό ντοκιμαντέρ, αλλά με (βασισμένη στην Ιστορία) μυθοπλασία, οπότε η υπόθεση έχει ως εξής: ένας καινούργιος διοικητής φτάνει στα γερμανικά δάση, απαιτώντας νέα εξαντλητική φορολογία από τις διάφορες φυλές που κατοικούν εκεί σε μικρές κοινότητες. Ταυτόχρονα, τρεις παλιοί φίλοι ξανασμίγουν, μπαίνοντας επικεφαλής ενός γενικού καλέσματος που ενώνει τους διχασμένους Γερμανούς ενάντια στον κοινό εχθρό. Το σκηνικό για την περίφημη μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού έχει πλέον στηθεί.

Η σειρά, που έχει συνολική διάρκεια κάτι λιγότερο από πέντε ώρες, είναι από εκείνες που βλέπονται «με μια ανάσα», χάρη στους γρήγορους ρυθμούς και στη συναρπαστική εξέλιξή της. Εκτός από την καθαρή δράση υπάρχουν, βέβαια, εδώ ακόμη οι ίντριγκες και το (αναπόφευκτο) ερωτικό τρίγωνο, που μας θυμίζουν ότι πρόκειται για τηλεόραση, ωστόσο η πλούσια παραγωγή και η άρτια σκηνοθεσία υπερκαλύπτουν τις όποιες αδυναμίες. Κατά τα λοιπά, το σπλάτερ είναι και εδώ άφθονο, θυμίζοντας άλλα δημοφιλή παραδείγματα όπως τα «Vikings», «Spartacus» κ.ο.κ., προς τέρψιν του πιο «σκληροπυρηνικού» θεατή.
 
Το μυστικό 
της πεταλούδας ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2018)
Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Καλπασόρο
Ερμηνείες: Ραούλ Αρέβαλο, 
Αούρα Γαρίδο, Ούγκο Αρμπες

Η οθόνη γίνεται «παράθυρο» σε Γερμανία και Ισπανία-1
Ο Ραούλ Αρέβαλο πρωταγωνιστεί στην ταινία «Το μυστικό της πεταλούδας», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Από την πλατφόρμα του Cinobo διαλέγουμε ένα από τα αγαπημένα ισπανικά αστυνομικά θρίλερ, αυτή τη φορά και με το στοιχείο του μεταφυσικού στην εξίσωση. Ο σκηνοθέτης Ντανιέλ Καλπασόρο στήνει τον αρκετά περίτεχνο –στα όρια του επιτηδευμένου– καμβά μιας αφήγησης που επιχειρεί να «κυκλώσει» τον φυσικό χρόνο. Στις 12 Απριλίου 2008, ο Τζον, ένας νεαρός άνδρας, βλέπει τον κολλητό του φίλο να πεθαίνει από τυχαία πυρά σε ένα βενζινάδικο. Δέκα χρόνια αργότερα, ο 9χρονος Νίκο λαμβάνει ένα σημείωμα που τον απειλεί πως αν πάει την ίδια ημέρα στο συγκεκριμένο σημείο θα πεθάνει. Πρόκειται για σύμπτωση; Ο Τζον, ο οποίος έχει και παρελθόν σχιζοφρένειας, θα αναλάβει να εξιχνιάσει την υπόθεση με τις δικές του δυνάμεις, ερευνώντας τόσο τις παρελθούσες όσο και τις μελλοντικές προεκτάσεις μιας αλλόκοτης φονικής ακολουθίας. 

Η ιστορία ξεκινά με ρυθμό και ένταση για να συνεχίσει με σκαμπανεβάσματα, κυρίως εξαιτίας των παράλληλων αφηγήσεων που αποσυντονίζουν κάπως από το κεντρικό πλάνο. Στα θετικά η πολύ καλή ερμηνεία –ακόμη μία– του Ραούλ Αρέβαλο στον κεντρικό ρόλο, τον οποίο γνωρίζουμε από το «Μικρό νησί», καθώς και η ατμοσφαιρική κινηματογράφηση (την έχουν τελειοποιήσει πια οι Ισπανοί) που μας βάζει από την αρχή στο κλίμα αγωνίας της ταινίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή