Ευρωπαϊκό Πανόραμα με ελληνική ταυτότητα

Ευρωπαϊκό Πανόραμα με ελληνική ταυτότητα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μήνες του φθινοπώρου ανήκουν παραδοσιακά στα φεστιβάλ κινηματογράφου: Δράμα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα (με τις Νύχτες Πρεμιέρας) είναι οι βασικοί σταθμοί σε ένα ταξίδι, που ωστόσο περιλαμβάνει αρκετούς ακόμη, κάποιους μάλιστα με μεγάλη παράδοση που αξίζουν παραπάνω την προσοχή μας. Ενας τέτοιος είναι το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο ξεκινά αύριο στην 33η έκδοσή του, διαδικτυακά και δωρεάν για το κοινό όλης της χώρας. Ιδιαίτερα για τις ημέρες αυτές της καραντίνας και της κλεισούρας στο σπίτι, δύσκολα θα βρει κανείς καλύτερη κινηματογραφική πρόταση· και μάλιστα, όχι μόνο για τους… σκληροπυρηνικούς σινεφίλ, αφού φέτος το Πανόραμα ανοίγεται και σε πιο mainstream επιλογές, από την καλτ «Νύχτα των ζωντανών νεκρών» του Ρομέρο μέχρι το «Ενας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Οπως μαθαίνουμε μάλιστα, η ζήτηση για τις ψηφιακές προβολές, καθεμιά από τις οποίες θα μένει ενεργή για ένα εικοσιτετράωρο, είναι ήδη πολύ μεγάλη.

«Σε μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών για τον παγκόσμιο κινηματογράφο –τόσο στην παραγωγή και τη διανομή όσο και σε ό,τι αφορά την προβολή των ταινιών στις αίθουσες– δεν μπορούσαμε παρά να εστιάσουμε το κύριο σκέλος του προγράμματος στον ελληνικό κινηματογράφο, που πάντοτε αποτελούσε, και εξακολουθεί να αποτελεί, σημαντικό τμήμα των εκδηλώσεων του Πανοράματος. Χωρίς, παράλληλα, να ξεχνάμε τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κινηματογράφο καθώς και τα θεματικά αφιερώματα που δίνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο φεστιβάλ μας», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Πράγματι, το βάρος πέφτει φέτος παραπάνω στο ελληνικό σινεμά, με τέσσερις από τις συνολικά έντεκα ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού να είναι εγχώριες παραγωγές – ανάμεσά τους και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, το οποίο πρόσφατα απέσπασε πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ευρωπαϊκό Πανόραμα με ελληνική ταυτότητα-1
Το «Solaris» του Αντρέι Ταρκόφσκι, από το αφιέρωμα στο μέλλον.

Μία ακόμη ευκαιρία

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία», σε ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών οι οποίες δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που κάθε χρόνο επανέρχεται με αξιόλογα φιλμ, τα οποία μας συστήνονται (κυρίως) στη Θεσσαλονίκη για να «εξαφανιστούν» στη συνέχεια, δίχως να μπουν ποτέ στο ραντάρ του θεατή. Ανάμεσα στις σχετικές επιλογές του Πανοράματος ξεχωρίζουμε το ρομαντικό «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, την πανκ «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ με το εξαιρετικό μουσικό και το καταιγιστικά χορογραφημένο «Do It Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη.

Ελληνικές ταινίες θα δούμε και στο αφιέρωμα «Παράδεισος στη Δύση;», το οποίο ανατρέχει σε κατά καιρούς απεικονίσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ, ακολουθώντας τα χνάρια της Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα και τις «Μετα-αποκαλυπτικές εικόνες ενός αβέβαιου μέλλοντος», με κλασικά φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Τέλος, με αφορμή και τα επικείμενα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έχουμε αφιέρωμα στους αγώνες ανεξαρτησίας, από το «Allonsanfan» των αδελφών Ταβιάνι μέχρι τον Πάντσο Βίλα και το «Επαναστατημένο Μεξικό» του Πολ Λεντίκ. Το αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης βρίσκεται στο panoramafest.org ενώ η παρακολούθηση θα γίνεται από την πλατφόρμα του cinesquare.net.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή