Ο Ευγ. Βούλγαρις και το έργο του

Ο Ευγ. Βούλγαρις και το έργο του

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Οκτώ ενδιαφέρουσες μελέτες πάνω στα κείμενα μιας εμβληματικής μορφής της πρώιμης περιόδου του νεοελληνικού Διαφωτισμού και δύο ανέκδοτα κείμενά του συνθέτουν το βιβλίο του Ιωάννη Γ. Δελλή «Ευγένιος Βούλγαρις 1716-1806» (εκδ. Εννοια). Στο ογκωδέστατο και πολύπτυχο συγγραφικό έργο του, πρωτότυπο και μεταφραστικό, ο Ευγ. Βούλγαρις συνενώνει την ευρωπαϊκή νεωτερική φιλοσοφία με την αρχαία ελληνική παράδοση, υπερβαίνοντας έτσι την εξασθενημένη ήδη διαμάχη ancients and moderns εφαρμόζοντας ως modus philosophandi τον «εκλεκτισμό». Η «Λογική» του (Λειψία, 1776) υπήρξε μια μικρή Εγκυκλοπαίδεια φιλοσοφικών και επιστημονικών γνώσεων, ενώ ο λόγιος δάσκαλος του γένους υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο toleration (tolerance, tolerantia) ως «ανεξιθρησκία» στον χώρο της ελληνικής λογιοσύνης. Ο Βούλγαρις είναι ο μόνος Ελληνας που έγινε μέλος της Royal Society του Λονδίνου. Κοντά στην Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας προώθησε έμμεσα τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την εθνική αποκατάσταση.

Χιλιάδες τεύχη ελεύθερα  

Ελεύθερη πρόσβαση σε 458 ελληνικά περιοδικά του 19ου και του 20ού αιώνα παρέχουν το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνολικά 25.648 τεύχη περιοδικών όπως η «Διάπλασις των παίδων», ο «Ερανιστής», οι «Νέοι Ρυθμοί», το «Ξεκίνημα», ο «Αθηναϊκός Αστήρ» αλλά και ο «Αιγυπτιακός Αστήρ», τα «Ελληνικά Γράμματα», η «Εφημερίς των Κυριών», η «Μέλισσα των Κυκλάδων», η «Κινηματογραφική Εβδομάς», το «Θέατρο», ο «Φανός των Συντακτών» κ.ά. είναι διαθέσιμα στο ιδρυματικό αποθετήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση lekythos.library.ucy.ac.cy. Σταδιακά, ο κάθε τίτλος θα συνδεθεί με την αντίστοιχη εγγραφή του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ.

«Αντίο» στην Τζαν Μόρις 

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, η Βρετανίδα ταξιδιωτική συγγραφέας και ιστορικός Τζαν Μόρις. Γεννημένη το 1926 στο Σόμερσετ ως άντρας, όπως και έζησε προτού υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου το 1972, η Μόρις υπηρέτησε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού, ενώ κατόπιν σπούδασε αγγλική φιλολογία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος των Times και του Guardian. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πάνω από 30 ταξιδιωτικά και ιστορικά βιβλία, από τα οποία η «Βενετία» και η «Τεργέστη» κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος.