Πλοηγώντας στον ωκεανό της πλατφόρμας

Πλοηγώντας στον ωκεανό της πλατφόρμας

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο πριν, τέτοιο καιρό περίπου, γράφαμε για το πώς μέσα στην επόμενη πενταετία οι νέες διαδικτυακές πλατφόρμες πρόκειται να κατακλύσουν και την ελληνική αγορά, διεκδικώντας μερίδιο από το κυρίαρχο –αλλά επίσης σχετικά καινούργιο στην Ελλάδα– Netflix. Τελικά η πανδημία, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, φαίνεται πως κι εδώ λειτούργησε σαν καταλύτης των εξελίξεων. 

Οι περισσότεροι νέοι παίκτες μπήκαν στην αγορά, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο (βλ. HBO και Vodafone TV) τρόπο και το… μέλλον είναι ήδη ουσιαστικά εδώ. Μόνη πραγματικά ηχηρή απουσία αποτελεί η πλατφόρμα της Ντίσνεϊ (Disney+), ωστόσο οι επιλογές για τον Ελληνα θεατή είναι, ακόμη κι έτσι, πάρα πολλές. Από την άλλη, και το κόστος για να απολαύσει κάποιος όλες αυτές τις υπηρεσίες –εξαιρουμένου του δωρεάν Ertflix– είναι αρκετά σημαντικό· εμείς προτείνουμε σήμερα έξι πρόσφατες κυκλοφορίες, μία ανά πλατφόρμα, που θα σας κρατήσουν καλή συντροφιά αυτές τις ημέρες, που όλοι περνάμε κάπως περισσότερες ώρες στον καναπέ.

Mank – Netflix

Πλοηγώντας στον ωκεανό της πλατφόρμας-1
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ μας ταξιδεύει στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1940.

Από την πιο δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα επιλέγουμε όχι μια ήδη υπάρχουσα κυκλοφορία, αλλά μια προσεχή (4 Δεκεμβρίου), η οποία μάλιστα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και στα φετινά, κάπως ιδιαίτερα λόγω πανδημίας, Οσκαρ. Διαθέτει άλλωστε όλα τα συστατικά της επιτυχίας: πέραν της επιστροφής του σπουδαίου Ντέιβιντ Φίντσερ στη σκηνοθεσία, έχει ακόμη τον Γκάρι Ολντμαν στον βασικό ρόλο του θρυλικού σεναριογράφου Χέρμαν Μάνκιεβιτς, ο οποίος παλεύει με τη συγγραφή του «Πολίτη Κέιν» και τη συνεργασία με τον Ορσον Ουέλς. Η αναδρομή στην ιστορία του κινηματογράφου αποτελεί, ούτως ή άλλως, αγαπημένο θέμα της Ακαδημίας, ενώ άπαντες ανυπομονούν να δουν την (ασπρόμαυρη) ματιά του Φίντσερ πάνω στο χτίσιμο ενός από τα πιο εμβληματικά φιλμ όλων των εποχών.

We Are Who We Are – Vodafone TV

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την πλατφόρμα της Vodafone TV είναι αναμφισβήτητα η ταινιοθήκη του HBO, η οποία είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη συνολικά στη χώρα μας, σε υψηλή ανάλυση και με ελληνικούς υπότιτλους. Από εκεί επιλέγουμε την πιο πρόσφατη δουλειά του Λούκα Γκουαντανίνο, με τον Ιταλό δημιουργό να μας συστήνει την απόλυτη σειρά queer ενηλικίωσης. Ο δεκαπεντάχρονος Φρέιζερ φτάνει μαζί με τις δύο μαμάδες του στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιταλία, όπου εκείνες υπηρετούν. Εκεί θα συναντήσει μια κεφάτη παρέα εφήβων και κυρίως τη συνομήλική του Κέιτ, η οποία ξεκινά την εξερεύνηση της δικής της σεξουαλικότητας. Οπως έκανε και στο οσκαρικό «Να με φωνάζεις με το όνομά σου», ο Γκουαντανίνο υμνεί εδώ τη δύναμη της ζωής, ρίχνοντας στο μείγμα διαφορετικούς πολιτισμούς και γαρνίροντας με μπόλικο ερωτισμό και απενοχοποιημένο χιούμορ.

Ιαν Μακέλεν: ρόλος ζωής – Cinobo

Πλοηγώντας στον ωκεανό της πλατφόρμας-2
Ο σερ Ιαν Μακέλεν σε ένα εφ’ όλης της ύλης ντοκιμαντέρ.

Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην πλατφόρμα του Cinobo είναι αυτό το βιογραφικό ντοκιμαντέρ, πάνω σε μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης υποκριτικής, τον Ιαν Μακέλεν. Για χάρη του συμπατριώτη του κινηματογραφιστή, Τζο Στίβενσον, ο σερ Ιαν «υπέμεινε» 14 ώρες συνεντεύξεων, μέσα από τις οποίες προέκυψε το χρονικό μιας ολόκληρης ζωής. Από τα παιδικά χρόνια, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο και το ρεπερτόριο που ανέπτυξε στο Γουέστ Εντ, όπου εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή ολκής, μέχρι την παγίωσή του ως mainstream ήρωα με τους κινηματογραφικούς ρόλους του. Και βέβαια, ενδιάμεσα όλα τα υπόλοιπα για τα οποία είναι σημαντικός: η δημόσια δήλωση για τη σεξουαλικότητά του το 1988 και η συνακόλουθη συνεπέστατη και θαρραλέα ακτιβιστική δράση του για την ισότητα σε όλα τα επίπεδα, πηγή έμπνευσης για χιλιάδες νέους ανθρώπους, καλλιτέχνες και μη.

On the Rocks – Apple TV+

Το δίδυμο Σοφία Κόπολα και Μπιλ Μάρεϊ, του αξέχαστου «Χαμένοι στη μετάφραση», ενώνεται ξανά εδώ, για λογαριασμό της διαδικτυακής πλατφόρμας της Apple. Το αποτέλεσμα είναι μια μάλλον τυπική κομεντί με άρωμα Νέας Υόρκης, η οποία ωστόσο γίνεται πιο πικάντικη και μόνο από την παρουσία του μεγάλου Αμερικανού κωμικού. Μια νεαρή μητέρα δύο παιδιών υποπτεύεται πως ο σύζυγός της την απατά. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο πατέρας της, πλούσιος, γοητευτικός και αμετανόητος γυναικάς, ο οποίος θα προσφερθεί να τη βοηθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα παιχνίδι κατασκοπείας, το οποίο, εκτός των άλλων, αφορά και τη μεταξύ τους περίπλοκη σχέση.

The Boys – Amazon Prime

Πλοηγώντας στον ωκεανό της πλατφόρμας-3
Οι αστραφτεροί υπερήρωες με σκοτεινά μυστικά στο «The Boys».

Εχετε μήπως βαρεθεί τους αστραφτερούς υπερήρωες της Marvel, που παλεύουν να σώσουν την ανθρωπότητα κόντρα (κυριολεκτικά) σε θεούς και δαίμονες; Αν ναι, η σειρά του Amazon, που πρόσφατα ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο της, είναι ακριβώς για εσάς: ο Ερικ Κρίπκε, δημιουργός του δημοφιλούς «Supernatural», παρουσιάζει εδώ μια περιπετειώδη σάτιρα, με αντεστραμμένους ρόλους: από τη μία η ομάδα υπερηρώων, οι οποίοι μοιάζουν με επαγγελματίες σταρ της βιομηχανίας του θεάματος, κρύβοντας και μερικά πολύ σκοτεινά μυστικά. Από την άλλη, ένα γκρουπ απόβλητων «κοινών θνητών», που θα κάνουν τα πάντα για να τους ξεσκεπάσουν. Στο μεσοδιάστημα έχουμε άφθονο σπλάτερ, απολαυστικές ατάκες και μια παραγωγή που στον δεύτερο κύκλο μοιάζει σημαντικά πλουσιότερη.

Δυστυχώς απουσιάζατε – Ertflix

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΕΡΤ μπορεί να έχει ακόμη σχετικά περιορισμένο περιεχόμενο, δίνει ωστόσο τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δωρεάν μερικές εξαιρετικές ταινίες, ακόμη και της πιο πρόσφατης παραγωγής. Μια τέτοια είναι και η τελευταία δουλειά του Κεν Λόουτς, στην οποία ο Βρετανός κινηματογραφιστής στοχεύει με μεγάλη ακρίβεια τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της χώρας του. Ιδιαίτερα την εργατική τάξη, στην οποία ανήκουν ο Ρίκι και οικογένειά του· όταν εκείνος αποφασίζει να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο και να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος μεταφορέας, τα πράγματα τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι παίρνουν την κατρακύλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή