Η πολυσχιδής Σάσα Μανέτα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας για τη Σάσα Μανέτα, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή, ο Αλέξης Κωστάλας κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στα πρώτα χρόνια της δημόσιας τηλεόρασης. «Την εποχή της τηλεοπτικής αθωότητας», όπως λέει στην «Κ». Ταυτόχρονα, ανακαλεί στη μνήμη του την ευγένεια και την προσήνεια της στιχουργού και συγγραφέα, που υπήρξε μία από τις πρώτες παρουσιάστριες της ΕΡΤ, παρουσία ταυτισμένη με την τότε ΥΕΝΕΔ.

«Κατά τη δεκαετία του 1970-1980», σημειώνει ο κύριος Κωστάλας, «οι εκφωνητές του προγράμματος στη ραδιοφωνία και στην τηλεόραση έπρεπε να διαθέτουν, πέρα από ευχάριστο παρουσιαστικό, σωστή φωνή και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι στον μεγάλο διαγωνισμό για την πρόσληψη εκφωνητών που έγινε μετά την πτώση της δικτατορίας, επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο Δημήτρης Χορν. Η Σάσα Μανέτα ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα και στο ηχόχρωμα της φωνής της φαινόταν το ήθος του χαρακτήρα της. Η εκφορά του λόγου ήταν ήρεμη και σταθερή, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον ακροατή. Προήλθε άλλωστε από ένα περιβάλλον διανοουμένων», σχολιάζει ο ίδιος.

Η Σάσα Μανέτα γεννήθηκε στη Νίκαια και ήταν κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέτα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το λύκειο, σπούδασε σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο. Επειτα από εξετάσεις προσελήφθη στην ΕΙΡ (Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας – Κρατική Τηλεόραση) ως παρουσιάστρια και αργότερα ανέλαβε επίσης τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών.

«Την πρωτογνώρισα το 1979, όταν με επέλεξαν να κάνω μαζί της ένα τηλεοπτικό μαγκαζίνο στην τότε ΥΕΝΕΔ», θυμάται ο δημοσιογράφος Κίμων Τρουπής. «Ηταν η δασκάλα μου στα πρώτα μου βήματα μπροστά στις κάμερες. Ημουν τυχερός που έκανα εκπομπές δίπλα της. Στην πρώτη μας συνάντηση γνωριμίας μού είπε: “Θα κάνουμε μαζί την εκπομπή εάν ταιριάζουν τα ζώδιά μας. Τι ζώδιο είσαι;”. “Δίδυμος” της απάντησα. Το πρόσωπό της φωτίστηκε και είπε με εκείνο το γλυκό χαμόγελο που πάντα θα θυμάμαι: “Εγκρίνεσαι! Μόνο με τρελούς Διδύμους μπορώ να κάνω χωριό!” Κάναμε μαζί δύο χρόνια την εκπομπή και γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Απόρροια της συνεργασίας και της φιλίας ήταν να γράψει την ποιητική συλλογή “Ο άλλος δίδυμος” (Γραμμή, 1982)».

Εξίσου επιτυχημένη ήταν η καριέρα της και στη στιχουργική. Εγραψε περίπου 250 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες με τη φωνή του Πασχάλη, του Δάκη, του Γιάννη Πουλόπουλου, του Κώστα Χατζή, της Χριστιάνας κ.ά. Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και τις τρεις πήρε το α΄ βραβείο. Εξέδωσε επίσης τη νουβέλα «Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν» (εκδόσεις Ωκεανίδα) και το μυθιστόρημα «Με διαβατήριο το ψέμα» (εκδόσεις Εντύποις).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή