Η αγρύπνια του Τζον Μπάνβιλ

Η αγρύπνια του Τζον Μπάνβιλ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως τον ενόχλησε ο τελευταίος νικητής του Μπούκερ: το μυθιστόρημα «Shuggie Bain» του Ντάγκλας Στιούαρτ, που φέτος κέρδισε το περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο, αφηγείται τις δυσκολίες ενός γκέι εφήβου στη Γλασκώβη της Θάτσερ και έχει, κατά δήλωση του συγγραφέα του, αυτοβιογραφικά στοιχεία. Μπορεί πάλι να τον πείραξε η περυσινή απονομή: το 2019 το Μπούκερ μοιράστηκαν η Μπερναρντίν Εβαρίστο για το «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» (εκδ. Gutenberg) και η Μάργκαρετ Ατγουντ, για τις «Διαθήκες» (εκδ. Ψυχογιός).
Οπως και να έχει, ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Το Σαββατοκύριακο, στα χειμερινά προεόρτια του λογοτεχνικού φεστιβάλ Hay όπου συμμετείχε διαδικτυακά, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να ξεκινάει τώρα την καριέρα του, γιατί η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη».

Για να είμαστε ακριβείς, ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα μπορούσε να κερδίσει σήμερα το βραβείο, «εξαιτίας της τρέχουσας καχυποψίας για τους λευκούς, στρέιτ άνδρες». Και ο Μπάνβιλ, ο οποίος τιμήθηκε με Μπούκερ το 2005 για το μυθιστόρημα «Η θάλασσα» (εκδ. Καστανιώτη), υπερθεμάτισε. «Απεχθάνομαι αυτό το κίνημα “woke”», είπε αναφερόμενος στο πολιτικό ρεύμα «αφύπνισης» απέναντι σε ζητήματα κοινωνικής και έμφυλης ισότητας, το οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική.

«Γιατί τόσο καιρό είχαν αποκοιμηθεί;» συνέχισε ο Ιρλανδός. «Υπήρχαν οι ίδιες αδικίες. Εχει γίνει σαν θρησκευτική σέκτα. Βλέπεις ανθρώπους να γονατίζουν στον δρόμο, υψώνοντας τις γροθιές τους – αυτό δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στους μαύρους». Κατόπιν πρόσθεσε ότι οι μαύροι ή τα διεμφυλικά άτομα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται όπως όλοι και κάπου εκεί ολοκλήρωσε: «Θεέ μου, ήδη ακούω να αρχίζουν τα σχόλια στο Twitter. Με νοιάζει; Σίγουρα όχι».

Τα σχόλια άρχισαν πράγματι (και συνεχίζονται). Ενα από αυτά προήλθε από την Εβαρίστο, τη μία εκ των περυσινών νικητριών. «Το να είσαι “αφυπνισμένος” σημαίνει να αγωνίζεσαι να κάνεις την κοινωνία πιο ίση και με λιγότερες διακρίσεις», έγραψε. «Πώς μπορείς να το απεχθάνεσαι αυτό; Ο όρος “woke” διασύρεται σήμερα, όπως γινόταν επί χρόνια με τον “φεμινισμό”. Σύμφωνα με την Κέιτι Κάνον (σ.σ.: Αμερικανίδα θεολόγος), “όταν η προνομιακή μεταχείριση είναι η νόρμα, τότε η ισότητα έχει την αίσθηση της ήττας”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή