Από το τιμόνι της Ντίσνεϊ στην…. κυβέρνηση

Από το τιμόνι της Ντίσνεϊ στην…. κυβέρνηση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε πως ο Μπομπ Αϊγκερ θα αποσυρθεί στο τέλος του χρόνου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ντίσνεϊ, αρκετοί άρχισαν αμέσως να κάνουν υποθέσεις για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Πριν από λίγες ημέρες, εκείνος ανέφερε πως θα τον ενδιέφερε μια θέση στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας συγκεκριμένα πως «η ιδέα να δώσω πίσω με κάποιον τρόπο, να υπηρετήσω τη χώρα μας, είναι κάτι που θα σκεφτόμουν σίγουρα σοβαρά». Φυσικά, εδώ δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο. Στα 69 του πια, ο Αϊγκερ είναι αναμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο στέλεχος της κινηματογραφικής βιομηχανίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Στα χέρια του, η εταιρεία που ίδρυσε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ μετατράπηκε σε κολοσσό, με μια σειρά τολμηρών επενδυτικών κινήσεων που ξεκίνησαν με την εξαγορά της Pixar το 2006 (7,6 δισ. δολάρια) και συνεχίστηκαν με εκείνες της Marvel (4 δισ. δολάρια), της Lucasfilm (4,06 δισ. δολάρια) και της 21st Century Fox (71,3 δισ. δολάρια). Κάπως έτσι η εταιρεία παραγωγής έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται υπεύθυνη για σχεδόν το 50% του παγκόσμιου κινηματογραφικού τζίρου. Από την άλλη, ο τολμηρός αυτός επενδυτής οδήγησε την Ντίσνεϊ –και μαζί της το σύνολο του mainstream στουντιακού σινεμά– σε ένα άκρως συντηρητικό, πρακτικά μηδενικού ρίσκου μονοπάτι από δημιουργικής άποψης. 

Αυτό που εδώ και χρόνια βλέπουμε είναι ταινίες «ασφαλείς», που ακολουθούν κατά γράμμα το μονοπάτι της πολιτικής ορθότητας και επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά την επιτυχημένη συνταγή. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αϊγκερ αποκάλυψε ακόμη πως κάποτε είχε σκεφθεί σοβαρά να κατέβει για πρόεδρος: «Δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει. Ολο και περισσότερο πίστευα πως το μονοπάτι θα ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον μπίζνεσμαν σαν κι εμένα, ώστε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών». Αν πάντως ο Τζο Μπάιντεν τον προτιμήσει τελικά, ίσως θα ήταν καλύτερο να μην του δώσει το υπουργείο… Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή