Πίσω από το προσωπείο της πολιτικής

Πίσω από το προσωπείο της πολιτικής

Η νέα σειρά «Roadkill», του καταξιωμένου σεναριογράφου Ντέιβιντ Χερ, μας μεταφέρει στα άδυτα μιας βρετανικής κυβέρνησης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο τίτλος είναι “Roadkill” (μεταφορικά σημαίνει κάποιος που έχει αποτύχει και παραγκωνιστεί), γιατί αυτός είναι ο φόβος όλων των πολιτικών» κάνει τις «συστάσεις» ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Χερ. Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του καταξιωμένου δημιουργού, που έχει υπογράψει επιτυχίες όπως οι ταινίες «The Hours», «Collateral», «The Reader» και μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων στο λονδρέζικο Γουέστ Εντ, έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές εβδομάδες στο BBC One.

«Μου άρεσε που σε αυτή την ηλικία έμαθα κάτι καινούργιο, την τέχνη του να γράφει κανείς μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων», ομολογεί σε αποκλειστικές δηλώσεις του που εξασφάλισε η «Κ». Πρόκειται για ένα πολιτικό δράμα, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Λόρενς, υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης των Τόρηδων.

Στον ρόλο του Πίτερ Λόρενς εμφανίζεται ο Χιου Λόρι («House M.D.», «The Night Manager»). «Η σειρά αναφέρεται στο τίμημα της επιτυχίας στην πολιτική, τι απαιτεί από τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτήν και από αυτούς που τους περιβάλλουν. Και η πολιτική δεν συγχωρεί και είναι σκληρή με τους ανθρώπους γύρω από τους πολιτικούς. Ο χαρακτήρας που υποδύομαι έχει ορκιστεί στον εαυτό του ότι θα ζει τη ζωή του σχεδόν σαν να φοράει παρωπίδες και θα λέει “προχώρα μπροστά, πάντα μπροστά, υπάρχει πάντα το αύριο, υπάρχει πάντα μια λύση σε κάθε πρόβλημα”», εξηγεί.

Αυτή η… Σκάρλετ Ο’ Χάρα της βρετανικής πολιτικής σκηνής είναι ένας φιλόδοξος άνδρας της εργατικής τάξης, που ξεκίνησε από πωλητής χαλιών, και ονειρεύεται να ανέλθει στα ύψιστα πολιτικά αξιώματα. Γοητευτικός, δημοφιλής, χωρίς αιδώ, με τον δικό του κώδικα τιμής και ηθικής, είναι ένα μη υπαρκτό αλλά εξαιρετικά αναγνωρίσιμο πρόσωπο της –βρετανικής και όχι μόνο– πολιτικής σκηνής.

«Πολύ λίγοι πολιτικοί ζουν σε ένα ηθικό δίλημμα για το αν ό,τι κάνουν είναι σωστό ή λάθος», λέει ο Ντέιβιντ Χερ. «Δεν γνωρίζουν πια ούτε οι ίδιοι αν είναι ειλικρινείς ή όχι. Η μάσκα που φορούν γίνεται το πρόσωπό τους και ο ρόλος που υποδύονται γίνεται ο χαρακτήρας τους», συνεχίζει ο σεναριογράφος. Η αιχμηρή πένα του θίγει ένα ακόμα ζήτημα-πληγή της σύγχρονης πολιτικής ζωής. «Ενα από τα θέματα για τα οποία γράφω είναι η ιδέα της ατίμωσης. Μπορεί να πει κανείς ότι τον 21ο αιώνα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή η έννοια της ατίμωσης. Τον 20ό αιώνα, αν έκανες κάτι λάθος, έπρεπε να απολογηθείς και να εγκαταλείψεις τη δημόσια σφαίρα. Σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν φαίνεται σήμερα να υπάρχει κάτι που να θεωρείται ατιμωτικό. Και μία από τις ερωτήσεις που θέτει η σειρά είναι αν μπορεί πια κανείς να κάνει κάτι αρκετά κακό, ώστε να εκδιωχθεί από τη δημόσια ζωή. Και είναι σχεδόν κανόνας πλέον στη δημόσια ζωή ότι ποτέ δεν παραδέχεσαι ότι έκανες λάθος και δεν ζητάς συγγνώμη».

Η πρωθυπουργός

Το αντίπαλον δέος του Λόρενς είναι η πρωθυπουργός του, Ντον Ελισον, την οποία υποδύεται η Ελεν Μακρόρι («Hugo», «Skyfall», «Peaky Blinders»). «Ελαβε προφανώς ιδιωτική εκπαίδευση, η μητέρα της της είπε όταν ήταν μικρή ότι θα γινόταν μια πολύ καλή πρωθυπουργός, κάτι που επιβεβαίωσε και η νταντά της. Πιθανότατα ήταν υποψήφια βουλευτής σε κάποια περιφέρεια και μετά βίας εξελέγη, αλλά εργάστηκε σκληρά για να ανέλθει. Και ποτέ δεν αμφέβαλε ότι έπρεπε να γίνει πρωθυπουργός. Οπως ακριβώς κάποιοι πρωθυπουργοί των Τόρηδων», περιγράφει σαρκαστικά η Ελεν Μακρόρι. «Ελπίζω», λέει, «ότι μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει σε αυτήν τα χαρακτηριστικά των κακών πολιτικών». «Δεν υπάρχουν ήρωες σε αυτή τη σειρά και νομίζω αυτό κάνει την ιστορία ενδιαφέρουσα. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να βλέπουμε τους ήρωές μας να γίνονται καλύτεροι», προσθέτει. 

Η ίδια έχει επισκεφθεί την πρωθυπουργική οικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και έχει γνωρίσει κάποιους από τους ενοίκους της κατά καιρούς. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον», θυμάται, «είναι ότι, ανεξάρτητα με το ποια είναι η πολιτική τοποθέτησή σου, εκτός από έναν πρωθυπουργό που γνώρισα και δεν θα ονομάσω, όλοι έχουν επιβλητική παρουσία στο δωμάτιο. Οταν ένας πρωθυπουργός μπαίνει στο δωμάτιο, το νιώθεις. Ξέρεις γιατί είναι πρωθυπουργός.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δύναμη», καταλήγει. Παρ’ όλα αυτά επισημαίνει ότι «δεν είναι μια σειρά με την οποία ο Ντέιβιντ Χερ προβαίνει σε αποκαλύψεις. «Είναι μια συζήτηση μέσα στο μυαλό του σχετικά με το πώς είναι στ’ αλήθεια οι πολιτικοί».
 
Η νέα σειρά κάνει πρεμιέρα –και με τα τέσσερα επεισόδια– αποκλειστικά και σε Α΄ τηλεοπτική προβολή στην Ελλάδα από τη Nova, στις υπηρεσίες Nova On Demand και Nova Go, την Παρασκευή 11/12. Παράλληλα, θα προβληθεί, ανά επεισόδιο, στο Novacinema4HD, από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και κάθε Δευτέρα, στις 22.00. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή