Το βραβείο που κανείς δεν ήθελε φέτος

Το βραβείο που κανείς δεν ήθελε φέτος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθλοθετήθηκε το 1993 από το βρετανικό περιοδικό Literary Review. Στόχος του, να «αποτρέψει ευγενικά συγγραφείς και εκδότες από το να συμπεριλάβουν επιπόλαιες, μη πειστικές, ντροπιαστικές και περιττές σεξουαλικές περιγραφές σε κατά τ’ άλλα καλά μυθιστορήματα». Φέτος, ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το περιβόητο «βραβείο κακού σεξ στη λογοτεχνία» δεν θα απονεμηθεί, προσφέροντας ίσως μιαν ανακούφιση σε όσους συγγραφείς φοβούνταν μην τυχόν βρεθούν υποψήφιοι, αλλά και στερώντας από το αγγλόφωνο, τουλάχιστον, αναγνωστικό κοινό μερικές στιγμές καλοπροαίρετου (ή και όχι) γέλιου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κριτική επιτροπή του βραβείου, μέσω μιας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Literary Review, εξήγησε ότι η ματαίωσή του αποφασίστηκε έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων, για ένα λόγο που ισορροπεί μεταξύ χιούμορ και σοβαρότητας: «Οι κριτές θεώρησαν ότι το κοινό έχει υποβληθεί σε υπερβολικά πολλά δυσάρεστα πράγματα αυτή τη χρονιά κι έτσι δεν δικαιολογείται η έκθεσή του και στο κακό σεξ», έγραψαν. Και συνέχισαν με το ανάλογο φλέγμα: «Προειδοποιούμε ωστόσο ότι η ακύρωση του βραβείου για το 2020 δεν πρέπει να εκληφθεί ως έγκριση ώστε να συνεχίσει κανείς να γράφει κακές σκηνές σεξ».

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις η μετάφραση είναι για ευνόητους λόγους δύσκολη, αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν στις υποψηφιότητες του βραβείου έχει βρεθεί μια σύγκριση του ανδρικού οργασμού με κάτι σαν «δαιμονισμένο χέλι που χτυπούσε τα λαγόνια του» (διά χειρός Πολ Θερού) καθώς και η επαινετική περιγραφή δύο γλουτών που «ήταν ικανοί να στηρίξουν μια συστοιχία από οδοντόβουρτσες» (από την Αρουντάτι Ρόι). Στους νικητές περιλαμβάνονται ο Φίλιπ Κερ, ο Νόρμαν Μέιλερ, ο Τομ Γουλφ και ο Μόρισεϊ, ενώ ο Ντιντιέ Ντεκουάν, ο οποίος πέρυσι μοιράστηκε το βραβείο με τον Τζον Χάρβεϊ, έχει τιμηθεί παλιότερα και με το βραβείο Γκονκούρ.

Οσο για το μέλλον, η ανακοίνωση του Literary Review είναι σαφής. «Καθώς οι περιορισμοί του lockdown πυροδοτούν κάθε είδους νέες σεξουαλικές πρακτικές, οι κριτές αναμένουν μια πληθώρα υποψηφιοτήτων για την επόμενη χρονιά», διαβάζει κανείς. «Υπενθυμίζεται στους συγγραφείς ότι το cybersex και άλλες μορφές οικιακής διασκέδασης εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του βραβείου. Σκηνές σε αγρούς, πάρκα, πίσω αυλές ή σε εσωτερικούς χώρους με ανοιχτά παράθυρα και λιγότερα από έξι άτομα θα εξετάζονται επίσης ενδελεχώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή