Ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

Ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευκάλυπτοι ήταν για πολλά χρόνια το σήμα κατατεθέν της Γλυφάδας, την εποχή που τα «Αστέρια» ήταν προορισμός ταυτόσημος της ωραίας ζωής. Σήμερα, όσοι ευκάλυπτοι έχουν επιζήσει, αν και ταλαιπωρημένοι οι περισσότεροι και κλαδεμένοι άτεχνα, εξακολουθούν να σφραγίζουν το κέντρο του προαστίου και σχηματίζουν ένα έως τώρα πλήρως ανεκμετάλλευτο αστικό ξέφωτο κατά μήκος της πολυσύχναστης Γρηγόρη Λαμπράκη. Τα έργα που παραδίδει σταδιακά ο Δήμος Γλυφάδας μάς δίνουν μια νέα αντίληψη αστικού χώρου, με υπερτοπικό συμβολισμό.

Η αποκάλυψη του ολοκληρωμένου μέρους είναι ευχάριστη έκπληξη. Εκεί όπου υπήρχαν πέτρες και σπασμένα τσιμέντα, υπάρχουν στρωμένοι κυβόλιθοι και νέα δέντρα (αγριοπιπεριές), το υπαίθριο πάρκινγκ μεταφέρθηκε στο πλάι σε διαγραμμισμένη ζώνη και ο κεντρικός χώρος έγινε χώρος περιπάτου. Ο δραστήριος και αποτελεσματικός δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μιλάει για τη Las Ramblas της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στον διάσημο δρόμο της Βαρκελώνης. Η υπερβολή είναι χρήσιμη, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της φιλοδοξίας που είναι ευπρόσδεκτη και όταν ολοκληρωθεί το έργο ώς κάτω στην παραλιακή, η Γλυφάδα θα έχει χωρίς αμφιβολία έναν αξιοζήλευτο χώρο περιπάτου.

Η ανάπλαση πρωτοτυπεί καθώς η «Las Ramblas» στην Αττική ονομάζεται πλέον (ατύπως ή όχι) και Δρόμος των Ποιητών. Ανάμεσα στους κυβόλιθους και πάνω στα παγκάκια, ο διαβάτης μπορεί να διαβάζει στίχους Ελλήνων ποιητών, στα ελληνικά και τα αγγλικά: Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης, Παλαμάς, Καρυωτάκης, Ρίτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Λειβαδίτης, Δημουλά και άλλοι. Περπατάς και όλο και κάποιος στίχος θα εγγραφεί στη συνείδηση, όλο και κάποια επιθυμία για περαιτέρω διάβασμα θα αναδυθεί. Για όλα αυτά, η νέα ανάπλαση στη Λαμπράκη στη Γλυφάδα είναι έργο αξιοπρόσεκτο, αν και θα ήταν προτιμότερο να είχε αρχιτεκτονική υπογραφή ή, αν έχει, αυτή η υπογραφή να γίνει γνωστή ώστε να καλλιεργείται στο κοινό η ταύτιση δημοσίων έργων και αρχιτεκτονικής. Αν και οι περισσότερες παλιές επαύλεις της Γλυφάδας έχουν κατεδαφιστεί, υπάρχει πάντα χώρος για νέα αρχιτεκτονική. Αναμένουμε και το νέο Μέγαρο Μουσικής Γλυφάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή