Τατόι: Οι άμαξες συνεχίζουν το ταξίδι τους

Τατόι: Οι άμαξες συνεχίζουν το ταξίδι τους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος το 1962 έμοιαζαν βγαλμένοι από παραμύθι. Στις φωτογραφίες της εποχής η πριγκίπισσα Σοφία χαιρετάει το συγκεντρωμένο πλήθος μέσα σε μια εντυπωσιακή άμαξα που οδηγούν οι άνδρες του παλατιού ντυμένοι με τις επίσημες λιβρέες τους. 

Η άμαξα του παραμυθιού βρίσκεται ανάμεσα στις 12 που βρέθηκαν στο Βουστάσιο του Γεωργίου Α΄ στο Τατόι από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και μεταφέρθηκαν καθαρισμένες στους νέους οικίσκους και θεωρείται, ιστορικά, η πιο σημαντική. 

Σε σημείωμά του στην «Κ» (19/06/2020), ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος έγραφε ότι η συγκεκριμένη άμαξα επρόκειτο να συνοδεύσει τον Ερρίκο Ε΄ στην παλινόρθωση της γαλλικής μοναρχίας μετά τις εκλογές του 1871. Οι εκλογές του 1873 απομάκρυναν μια για πάντα αυτή την προοπτική και οι άμαξες βγήκαν προς πώληση. Μία από αυτές αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για την τελετή ενηλικίωσης του διαδόχου Κωνσταντίνου το 1886 και έπειτα σε βασιλικούς γάμους μέχρι το 1962. 

Τατόι: Οι άμαξες συνεχίζουν το ταξίδι τους-1
Φωτ. ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλη Κουτσαβλή, ο αριθμός των αμαξών είναι εντυπωσιακός και ενδεχομένως να πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες, αν όχι η πιο πλούσια, συλλογή αμαξών στην περιοχή των Βαλκανίων. «Είναι θετικό το ότι βρέθηκαν πολλές άμαξες και σε τόσο καλή κατάσταση, θεωρούμε όμως ότι το ΥΠΠΟ θα πρέπει να απευθυνθεί σε εργαστήριο του εξωτερικού για την αποκατάστασή τους», μας λέει παραπέμποντας σε εργαστήρια της Βιέννης και της Ουγγαρίας που συντηρούν βασιλικές άμαξες σε μουσεία της Ευρώπης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η αρμόδια Διεύθυνση συνεχίζει τις εργασίες της για την εκπόνηση μελέτης συντήρησης, ενώ πηγές του υπουργείου απορρίπτουν σε αυτή τη φάση την εμπλοκή εξωτερικών συνεργείων στις διαδικασίες.

Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΥΠΠΟ ξεχωρίζει επίσης η (τροποποιημένη) ανοιχτή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας αλλά και μια «χρυσή» άμαξα, η οποία, κατά τον κ. Κουτσαβλή είναι προϊόν χρωματικής μετατροπής που δεν συνάδει με τα αυθεντικά χρώματα των αμαξών και πρέπει να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Η εξέταση και η αντιστοίχηση με τα εργαστήρια κατασκευής τους θα φανερώσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, τα αρχικά σχέδια των αμαξών και τις παρεμβάσεις που έχουν υποστεί κατά καιρούς.

Στις 12 άμαξες του Βουστασίου, ο κ. Κουτσαβλής προσθέτει τουλάχιστον δύο που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και ακόμη μία που είναι σε κακή κατάσταση στο εμφιαλωτήριο του κτήματος. Η συλλογή θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και να ολοκληρωθεί με τις επίσημες λιβρέες και τα ανταλλακτικά των αμαξών που βρίσκονται και αυτά σε χέρια τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή