«Τρία αιτήματα μήπως και σωθούμε»

«Τρία αιτήματα μήπως και σωθούμε»

Η ελεύθερη αγορά του πολιτισμού αγωνιά για την επιβίωσή της

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του θεσμού του voucher μέχρι το τέλος του 2022, τη μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων για παραστάσεις live streaming στο 6%, καθώς και τη συμμετοχή της ελεύθερης αγοράς στο πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός – 2021» ζητούν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ενωση Θεατρικών Παραγωγών, με κοινή επιστολή που έστειλαν τη Δευτέρα στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Οπως υπογραμμίζουν στην επιστολή οι εκπρόσωποι των δύο επαγγελματικών σωματείων, η ανάγκη να επανέλθουν σε όσα απασχολούν τον κλάδο, προκύπτει από το γεγονός ότι αυτός παραμένει απενεργοποιημένος, «με εξαίρεση το διάστημα 1/7 με 15/9, όπου πραγματοποιούνταν πολιτιστικές δράσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες (…) με αποτέλεσμα οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις των παραγωγών των συνδέσμων μας να γίνουν ένα σκωτσέζικο ντους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους στις πολιτιστικές δράσεις της ελεύθερης αγοράς».

Τρία αιτήματα διατυπώνονται στην επιστολή. Συγκεκριμένα, η κατά ένα χρόνο επέκταση του voucher (του κουπονιού μελλοντικής παρακολούθησης αναβεβλημένων ή νέων εκδηλώσεων του ίδιου διοργανωτή), κρίνεται αναγκαία από τους παραγωγούς διεθνών συναυλιών, γιατί ενώ όσες αναβλήθηκαν το 2020 δεν μπορούν να προγραμματιστούν για το 2021, την ίδια στιγμή, οι αμοιβές και τα έξοδά τους έχουν εν πολλοίς προεξοφληθεί χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Οπως εξηγεί στην «Κ» η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, «όλες οι μεγάλες διεθνείς παραγωγές και συναυλίες προγραμματίζονται για το 2024. Ζητάμε λοιπόν από το κράτος να επεκταθεί μέχρι τις 31/12/2022 το voucher που ίσχυε ώς το τέλος του 2021, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν».

Η μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων για παραστάσεις live streaming στο 6% (από 24% που ισχύει σήμερα) περιγράφεται από τον πρόεδρο της Ενωσης Θεατρικών Παραγωγών Διονύση Παναγιωτάκη, ως ένα ακόμα λογικό αίτημα. «Υπό κανονικές συνθήκες ο ΦΠΑ των εισιτηρίων μας είναι 6% και με βάση αυτόν γίνονται οι ενέργειές μας», τονίζει. «Το live streaming δεν διαμορφώνει έναν άλλο κλάδο, είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Αν λοιπόν διαρκέσει μερικούς μήνες και έπειτα ανοίξουν τα θέατρα, θα έχουμε επιβαρυνθεί με έναν υψηλό ΦΠΑ, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε στήριξη».

Το τρίτο αίτημα των δύο σωματείων σχετίζεται με το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που θα συνεχιστεί μεν το 2021, αλλά μόνο με προτάσεις από αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ) που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του υπουργείου Πολιτισμού. «Αυτό σημαίνει ότι για μία ακόμα φορά το ΥΠΠΟΑ αφήνει απέξω την ελεύθερη αγορά», διαβάζει κανείς στην επιστολή, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου. «Καταλαβαίνω ότι είναι δημοσιονομικό θέμα, πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση», διευκρινίζει η κ. Σταματάκη, αναφερόμενη σε πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις και σε νέα προγράμματα επιδότησης, που επίσης περιλαμβάνονται στις προτάσεις των δύο σωματείων.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, σε περίπτωση που τα παραπάνω αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, «για άλλη μια φορά θα πληγεί ένας κλάδος που από τη στήριξη των εργαζομένων, μέχρι την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των εταιρειών παραγωγής, έχει τεράστια προβλήματα. Ουσιαστικά, από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά, θα έχουμε λιγότερες εταιρείες. Τα μέτρα κάποια στιγμή θα σταματήσουν, αλλά η πανδημία θα έχει αφήσει τις πληγές της και κάποιοι δεν θα τις αντέξουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή