Οταν η Μεγάλη Αικατερίνη εμβολιάστηκε

Οταν η Μεγάλη Αικατερίνη εμβολιάστηκε

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβίωση της εποχής είναι άψογη στη βιογραφική-ιστορική σειρά του ΗΒΟ «Αικατερίνη η Μεγάλη» (ERTflix). Βολεύεσαι στον καναπέ και ξεχνάς για λίγο το παρόν χάρη στην εξιστόρηση του παρελθόντος που είναι τόσο μακρινό, όσο τα φορέματα της βασίλισσας που σκουπίζουν τα πλούσια χαλιά του ανακτόρου. Η Ελεν Μίρεν υποδύεται την αυτοκράτειρα υποδειγματικά, και μέχρι τη στιγμή που η Αικατερίνη λέει σε κάποιον από τους παρατρεχάμενους, «περιμένω τον γιατρό για να κάνω το εμβόλιο», ό,τι συμβαίνει στην οθόνη είναι χαλαρωτικό. «Δεν ανησυχείτε;» ρωτούν οι αυλικοί.

«Διόλου», απαντά εκείνη. «Εχω επιβιώσει από πολύ χειρότερα».

Προφανώς ο σεναριογράφος της σειράς δεν ήξερε ότι με αυτή την ατάκα της τσαρίνας στο πρώτο επεισόδιο, θα συντασσόταν αναφανδόν με τους υπέρμαχους του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 2019, πριν υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη για την πανδημία. Η δε Αικατερίνη ανέβηκε στον θρόνο της Ρωσίας περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα. Βεβαίως το εμβόλιο που τολμηρά και αποφασιστικά έκανε η Μεγάλη Αικατερίνη ήταν κατά της ευλογιάς. Το ιστορικό γεγονός συνέβη το 1768, την εποχή που μια επιδημία ευλογιάς έπληξε την Ευρώπη –λαό και βασιλικούς οίκους–, με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.  Γι’ αυτό όταν ανέβηκε στον θρόνο, μαζί με τις άλλες νεωτερικές της ιδέες, αποφάσισε να δοκιμάσει –πρώτα στον εαυτό της και μετά στην Αυλή– το εμβόλιο που πρότεινε ο Βρετανός γιατρός Τόμας Ντιμσέιλ. Εκείνη η μορφή εμβολιασμού προκαλούσε στο υγιές άτομο ήπια συμπτώματα της νόσου, έτσι ώστε να αποκτήσει αντισώματα χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του.

Οι ιστορικοί σχολιάζουν πως καθώς ο γιατρός δεν ήταν βέβαιος ότι η ασθένεια θα είχε στη Ρωσία την ίδια έκβαση όπως στην πατρίδα του,  τα άλογα παρέμεναν δεμένα μπροστά στο παλάτι, ώστε να φυγαδεύσουν τον Ντιμσέιλ από την οργή του περίγυρου, αν η αυτοκράτειρα ασθενούσε βαριά. Δεν χρειάστηκε. Η Αικατερίνη νόσησε αλλά συνήλθε γρήγορα, και λένε ότι χάρη στο παράδειγμά της, μέχρι το 1800 χορηγήθηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία εκατομμύρια εμβόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή