Radio Plays: ένα πείραμα που πέτυχε

Radio Plays: ένα πείραμα που πέτυχε

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα Radio Plays ήταν ένα ρίσκο που πήραμε και εντέλει μας βγήκε σε καλό», σχολιάζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η συζήτηση γίνεται με αφορμή την ολοκλήρωση της σειράς ραδιοφωνικού θεάτρου που εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεστιβάλ, από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σχεδόν 30.000 ακροάσεις για τις 4 παραστάσεις. «Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σημείωσε διπλή επιτυχία: αφενός, ως απολύτως πρωτότυπο καλλιτεχνικά δημιούργησε αίσθηση στο κοινό, και μάλιστα σε μια εξω-φεστιβαλική στιγμή, στη μέση του χειμώνα. Αφετέρου, δοκίμασε με επιτυχία τον “μηχανισμό” του Φεστιβάλ, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόκληση εξαιρετικά. Η ομάδα μας λειτούργησε θαυμάσια, το κοινό έμεινε κοντά μας και βεβαίως οι καλλιτέχνες, που έχουν τόση ανάγκη να δημιουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες, μπόρεσαν να εργαστούν με πολύ καλούς όρους», λέει η κυρία Ευαγγελάτου.

Κάθε Τρίτη γίνονται οι πρεμιέρες των νέων έργων στα Radio Plays και χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία των podcasts οι ακουστικές παραστάσεις βρίσκονται στη διάθεση των ακροατών δωρεάν, όποτε εκείνοι το επιλέξουν (greekfestival.gr). Ολα τα έργα βασίζονται σε ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, και στη σειρά συμμετέχουν πάνω από 60 καλλιτέχνες: σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς. Ενα από τα πιο δυνατά σημεία των παραγωγών είναι η μουσική επένδυση: Για κάθε παράσταση έχουν γραφτεί πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις από εξαιρετικούς μουσικούς, που δίνουν στα έργα μια νουάρ ατμόσφαιρα. 

Το πέμπτο και τελευταίο ραδιοφωνικό έργο των Radio Plays παρουσιάζεται σήμερα: βασίζεται στο διήγημα του Νεοκλή Γαλανόπουλου «Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αργύρης Ξάφης. Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Αντώνης Γκρίτσης, Χρήστος Κοντογιώργης, Δέσποινα Κούρτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου και Νίκος Χατζόπουλος ζωντανεύουν με τις φωνές τους τους ήρωες του διηγήματος, ενώ τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης.

«Περιμένουμε λοιπόν τη συνέχεια της σειράς τους επόμενους μήνες;» ρωτάμε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ. «Ενδέχεται όντως να υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος Radio Plays μέσα στον χειμώνα», μας απαντά. «Αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες και τον γενικότερο προγραμματισμό του Φεστιβάλ για το 2021. Αν δεν προλάβουμε μέχρι τον Μάρτιο, θα συνεχίσουμε τον Σεπτέμβριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή