Τα λαμπερά αστέρια του προέδρου

Τα λαμπερά αστέρια του προέδρου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνον η πανδημία. Είναι και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παρευρισκομένων, που δεν μοιάζουν εντελώς υπερβολικές μετά την 6η Ιανουαρίου. Ετσι, οι εκδηλώσεις που θα συνοδεύσουν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ούτε σε πολυπληθές κοινό θα απευθύνονται ούτε με εντυπωσιακές συναυλίες και χοροεσπερίδες θα ολοκληρωθούν.

Στην επίσημη τελετή, τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ θα τραγουδήσει η θερμή υποστηρίκτρια του Μπάιντεν Lady Gaga, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια εμφάνιση της Τζένιφερ Λόπεζ. Οι κατοπινοί εορτασμοί, όμως, θα επικεντρωθούν σε μια βραδινή τηλεοπτική εκπομπή διάρκειας 90 λεπτών, με τον αισιόδοξο (και ακουσίως μελαγχολικό) τίτλο «Celebrating America».

Οικοδεσπότης θα είναι ο λαοφιλής Τομ Χανκς. Βιντεοσκοπημένες ή ζωντανές εμφανίσεις θα πραγματοποιήσουν από διάφορα σημεία της χώρας καλλιτέχνες που δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για τα κοινά. Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και ο ράπερ Αντ Κλέμονς θα ερμηνεύσουν το «εμψυχωτικό» κομμάτι τους «Better Days» και είναι ήδη ενθουσιασμένοι: «Τι μεγάλη τιμή» ήταν το σχετικό σχόλιο του Τίμπερλεϊκ στο κανάλι NBC, ενώ ο Κλέμονς χαρακτήρισε τη συμμετοχή του κάτι παραπάνω από «ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Τα λαμπερά αστέρια του προέδρου-1
Ο Τζον Μπον Τζόβι θα εμφανιστεί στη βραδινή εορταστική εκπομπή με οικοδεσπότη τον Τομ Χανκς (δεξιά). 

«Αναυδη» δήλωσε ότι έμεινε η τραγουδίστρια Ντέμι Λοβάτο όταν της ζητήθηκε να λάβει μέρος στο «Celebrating America». Ο Τζον Μπον Τζόβι, ο οποίος επίσης θα εμφανιστεί στην εκπομπή, δεν χρειάστηκε να κάνει κάποιο σχόλιο: ο δημοφιλής ροκ σταρ έχει τραγουδήσει σε αρκετές προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τζο Μπάιντεν, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα εθελοντισμού και εκπαίδευσης.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν περισσότερα ονόματα και εκδηλώσεις. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανθεκτικότητα και στην ψυχή μιας ενωμένης Αμερικής», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής προεδρικής ορκωμοσίας, Τόνι Αλεν, αναφερόμενος έπειτα και στους «ήρωες» της περασμένης χρονιάς, που επίσης θα τιμηθούν στην εκπομπή.

Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι φορές που η ορκωμοσία ενός Αμερικανού προέδρου είχε συζητηθεί και για την πολιτιστική ή την κοσμική πλευρά της. Οπως θυμίζουν σε σχετικό αφιέρωμά τους οι New York Times, η πρώτη χοροεσπερίδα ορκωμοσίας είχε διοργανωθεί το 1809 από την Ντόλεϊ Μάντισον, σύζυγο του 4ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάντισον.

Το 1961, ο Τζον Φ. Κένεντι είχε «κλείσει» για τη δική του ορκωμοσία τον Φρανκ Σινάτρα, την Ελα Φιτζέραλντ, τον Χάρι Μπελαφόντε κ.ά. Το επιτελείο του Μπιλ Κλίντον είχε διοργανώσει το 1993 μια συναυλία με τους Μάικλ Τζάκσον, Μπομπ Ντίλαν και Ρέι Τσαρλς. Το 2009, για χάρη του Μπαράκ Ομπάμα είχαν τραγουδήσει οι Αρίθα Φράνκλιν, Μπρους Σπρίνγκστιν, U2, Σακίρα και Στίβι Γουόντερ (αλλά και η Μπιγιονσέ, υπό τη φωνή της οποίας το προεδρικό ζεύγος είχε απολαύσει έναν ρομαντικό χορό), μέχρι που ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ: το δικό του επιτελείο προσπαθούσε ματαίως να εξασφαλίσει τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως ο Ελτον Τζον και ο Αντρέα Μποτσέλι, μένοντας τελικά με τους 3 Doors Down, Τόμπι Κιθ και Λι Γκρίνγουντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή