Νύχτα φιλοσοφικής εγγύτητας του Γαλλικού Ινστιτούτου

Νύχτα φιλοσοφικής εγγύτητας του Γαλλικού Ινστιτούτου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά, τώρα που είμαστε αναγκαστικά μακριά; Αυτό το ερώτημα θέτει η φετινή φιλοσοφική «Νύχτα Ιδεών», που διοργανώνει το δίκτυο των Γαλλικών Ινστιτούτων με θέμα τον «πλησίον». Παρόλο που δεν μπορούμε πρακτικά να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο λόγω του κορωνοϊού, στο φιλοσοφικό ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο καθηγητής Φιλοσοφίας και κοινωνιολόγος Χάρτμουτ Ρόζα, που είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος της 24ωρης εκδήλωσης στη Γαλλία. «Το να έρθουμε πιο κοντά δεν σημαίνει μόνο να βρεθούμε εγγύτερα, αλλά να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε με τον άλλον, να συγκινηθούμε», σημείωσε ο Γερμανός φιλόσοφος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, και έτσι η φετινή «Νύχτα Ιδεών» διοργανώνεται διαδικτυακά σε ένα μεγάλο ταξίδι μεταξύ διαφορετικών χρονικών ζωνών από το Παρίσι μέχρι την Ινδία και την Αμερική. Ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ακόμη και βιντεοσκοπημένους περιπάτους σε διάφορες πόλεις του κόσμου διοργανώνουν οι γαλλικές αντιπροσωπείες σε συνολικά 103 χώρες του κόσμου στις 28 Ιανουαρίου. 

Ο πλησίον, βέβαια, δεν είναι μόνον ο διπλανός μας αλλά και ο γείτονάς μας σε ατομικό και εθνικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας διοργανώνει ένα διάλογο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων νέων με αφορμή τα lockdowns που έχει επιβάλει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Η εκδήλωση, που σηματοδοτεί και την έναρξη της βραδιάς (στις 6 μ.μ.) για την τοπική γαλλική αντιπροσωπεία, θα συνδεθεί με την πλατφόρμα του Παρισιού και θα μεταδοθεί σε όλο το δίκτυο των Γαλλικών Ινστιτούτων. 

Η υπόλοιπη βραδιά, την οποία επιμελείται η μορφωτική ακόλουθος Νάντια Σαρτάουι, θα κυλήσει με ενδιαφέρουσες ομιλίες και έναν περίπατο στην Αθήνα με τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο και τον διευθυντή του ελληνικού ινστιτούτου, Πατρίκ Κομουά. Ο δημοσιογράφος Μπρουνό Πατινό, πρόεδρος του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού Arte και μέχρι πρότινος πρύτανης της Σχολής Δημοσιογραφίας Sciences Po Paris, θα συνομιλήσει με τον συντονιστή της βραδιάς, τον δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη, για το μεγάλο θέμα των ψηφιακών μέσων και την επίδρασή τους στο κοινό. Στη διάρκεια της βραδιάς θα δούμε επίσης την ηθοποιό Ιρέν Ζακόμπ, γνωστή από την ερμηνεία της στην ταινία «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Bing Bang», το γνωστό δίδυμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας Pierre et Gilles και την ελληνίστρια Μπαρμπαρά Κασέν. 

Δύο στρογγυλά τραπέζια με ομιλητές από την Ελλάδα και τη Γαλλία θα συζητήσουν για το πόσο πλησιάζουν ή πόσο απομακρύνονται τα δύο φύλα, τα στερεότυπα και τα νέα πρότυπα που διαμορφώνονται και τις νέες μορφές οικογένειας, αλλά και τους προβληματισμούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και βέβαια υπαρξιακούς, που προκαλούν η παρατεταμένη καραντίνα και η παραμονή στο σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή