Πότε θα επιστρέψει το κοινό;

Πότε θα επιστρέψει το κοινό;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο στην Ελλάδα μουσεία, θέατρα και γενικά ο χώρος του πολιτισμού μετράει τις πληγές του, στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση άνοιξε την περασμένη Δευτέρα 11/1 τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τα μουσεία. Εκριναν ότι το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο ψυχαγωγίας, εφόσον τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης παραμένουν κλειστά. Και όπως έγινε φανερό ήδη από το πρώτο lockdown, ο πολιτισμός παραμένει στήριγμα και παρηγοριά. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη του 2019, ο κίνδυνος της κατάθλιψης για τους ηλικιωμένους μπορεί να μειωθεί έως 32% εάν συμμετέχουν σε πολιτιστικές δράσεις και εάν αυτό συμβαίνει συχνά στον ίδιο μήνα, μπορεί να περιοριστεί μέχρι και 48%.

Για ευεξία και καλή ψυχική υγεία μιλάει και το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης της COVID-19 σε επισκέπτες μουσείων στην Ευρώπη. Και συστήνει το άνοιγμά τους για τη συναισθηματική ανάκαμψη του κοινού. Στη δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε (μετά εκείνη του Μαΐου), στην οποία απάντησαν 600 μουσεία από 48 χώρες μεταξύ 30/10 και 29/11/2020, καταγράφεται και πάλι η αγωνία των ανθρώπων τους.

Το lockdown εξαιτίας της COVID-19 διέκοψε τις δραστηριότητες των μουσείων, μείωσε τα έσοδά τους, προκάλεσε αβεβαιότητα για το μέλλον κυρίως των μικρών οργανισμών, δημιούργησε νέες ανάγκες όπως αυτή της προσφοράς του ψηφιακού τους περιεχομένου. Το 70% αναμένει περικοπές στον προϋπολογισμό του την επόμενη διετία, όμως κυρίως τα μεγαλύτερα μουσεία αναζήτησαν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και όχι τόσο τα μικρότερα. Σχεδόν όλα αύξησαν τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους, αλλά η πλειονότητα παραδέχεται ότι χρειάζεται βοήθεια για την ψηφιακή μετάβαση και την ενημέρωση του προσωπικού. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός αυτών δήλωσε ότι δεν έκανε ψηφιακές μετρήσεις των διαδικτυακών επισκεπτών τους στα δύο κλεισίματα. Τα περισσότερα, πάντως, συμφωνούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση την επόμενη διετία θα είναι η επιστροφή των επισκεπτών (φυσική παρουσία) στα μουσεία.

Στη δεύτερη έρευνα του Δικτύου, το 45% των μουσείων απάντησε ότι δεν πιστεύει πως θα ανακτήσει τους επισκέπτες του σύντομα, ίσως τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ άλλοι περιμένουν να συμβεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022. Ακόμη, το 75% αναφέρει απώλεια εσόδων 1.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε άνοιξαν με μέτρα προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή