Πρώτες βοήθειες για τις πληγές του πολιτισμού

Πρώτες βοήθειες για τις πληγές του πολιτισμού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως και να το δει κανείς, το ποσό δεν είναι μικρό. Σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι επιχορηγήσεις του 2020 προς τους εποπτευόμενους και τους φορείς πολιτισμού έφτασαν τα 124.432.275 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό, αναπόφευκτα, κατευθύνθηκε στους εποπτευόμενους φορείς, που σχεδόν διπλασίασαν το ποσό της επιχορήγησής τους. Η τακτική τους επιχορήγηση ανήλθε στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έκτακτη έβαλε στα ταμεία τους επιπλέον 48 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν (και σε πολλές περιπτώσεις να ισοσκελίσουν) την απώλεια εσόδων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και να χρηματοδοτήσουν το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα. Ανοίγουμε παρένθεση εδώ, για να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένοι φορείς δεν τα βγάζουν πέρα ούτως ή άλλως μόνο με τα χρήματα της τακτικής τους επιχορήγησης λόγω των μειώσεων που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αιτούνται κάθε χρόνο επιπλέον χρημάτων από το υπουργείο και το ίδιο θα κάνουν και μέσα στο 2021.

Φέτος υπερδιπλασιάστηκαν τα χρήματα που δόθηκαν μέσω των ειδικών προσκλήσεων που έκανε το υπουργείο σε φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Ανακοινώθηκαν περισσότερες προσκλήσεις και διευρύνθηκαν οι τομείς (έγινε πρώτη φορά πρόσκληση για design και gaming) και έτσι διατέθηκαν περίπου 7,9 εκατομμύρια ευρώ από 3,3 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

Σε δράσεις τρίτων φορέων, όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Μουσείο Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) κ.ά., δόθηκαν 18,2 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα και οι παροχές που δόθηκαν οριζόντια από τα μέτρα της γενικής κυβέρνησης και εδώ ας σημειώσουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι 16.000 εγγραφές στο Μητρώο Καλλιτεχνών, μέσα από το οποίο χορηγείται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Κλείνουν με αυτόν τον τρόπο οι πληγές που άνοιξε ο κορωνοϊός στον πολιτισμό; Οι πληγές όχι, γιατί είναι βαθιές και θα φανούν αργότερα, αλλά κάποια τραύματα επουλώθηκαν. Ο πολιτισμός δεν έμεινε αβοήθητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή