Δίψα για επικοινωνία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολους αυτούς τους μήνες του πρώτου και δεύτερου lockdown είδαμε παραστάσεις, συναυλίες, περιοδικές εκθέσεις και μόνιμες συλλογές μουσείων, ακούσαμε όπερες και κλασικά μουσικά σύνολα από όλον τον κόσμο, όλα από μακριά. Μετά την αμηχανία του πρώτου κλεισίματος, «εισέβαλαν» στο σπίτι μας θέατρα και ομάδες με τις παραστάσεις τους –ερασιτεχνικές και επαγγελματικές–, εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ, αλλά και πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, προτείνοντας πολλές παραγωγές. Μια καθημερινή διαδικτυακή πολιτιστική υπερπροσφορά.

Υπάρχει όμως και το ελληνικό τραγούδι στον φυσικό του χώρο, τις μουσικές σκηνές. Εκεί όπου διαδίδεται, που σμίγει με το κοινό, σε αυτά τα μουσικά στέκια της πόλης στα οποία μειώνονται οι αποστάσεις και ενισχύονται εντονότερα τα συναισθήματα. Σε μιαν εποχή που βγαίνουν μόνο τραγούδια και αυτά χάνονται στο χάος του Διαδικτύου, χωρίς δίσκους –παρά ελάχιστους–, οι τραγουδοποιοί μπροστά στην ανάγκη των καιρών προτείνουν τα προγράμματά τους σε ζωντανή μετάδοση. 

Ο Μίλτος Πασχαλίδης από τον Σταυρό του Νότου παρουσιάζει την Κυριακή 24/1 για μία μόνο βραδιά το πρόγραμμα που έφτιαξε. Συγκέντρωσε τα τραγούδια του και προσκαλεί το κοινό από την ασφάλεια του σπιτιού του να παρακολουθήσουμε όσα ετοίμασε με την μπάντα του. Διαδικτυακή η πρώτη ζωντανή εμφάνιση του 2021 για τον τραγουδοποιό με τους μουσικούς που συνεργάζεται: Θύμιο  Παπαδόπουλο (πνευστά), Πάρι Περισυνάκη (λύρα, μαντολίνο, μπουζούκι), Νίκη Γρανά (πιάνο, τραγούδι), Δημήτρη Μουτάφη  (μπάσο) και Ηλία Δουμάνη (τύμπανα).

Ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος πέρυσι σχεδίασε μιαν ενδιαφέρουσα παράσταση-αφιέρωμα στο μπουζούκι και στον ήχο του, διέκοψε την πρώτη μόλις εβδομάδα το πρόγραμμα εξαιτίας του lockdown του Μαρτίου. Τώρα, τις 7 Φεβρουαρίου, σε live streaming από την κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου, παρουσιάζει το πρόγραμμα που ετοίμασε, σαν μια μορφή καταγγελίας για το μουσικό όργανο που σιγά σιγά εξαφανίζεται από τα προγράμματα και τις ηχογραφήσεις. Ενα αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από τη δεκαετία του ’30 και στο μπουζούκι, μέσα από λαϊκά τραγούδια που δεν αφορούν μόνο τη δική του δισκογραφία αλλά κι εκείνη των Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Ξαρχάκου, Καζαντζίδη, Πάνου κ.ά.  

Το ίδιο βράδυ, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του estage.gr, ο Ορφέας Περίδης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης εστιάζουν στην κιθάρα. Η δική τους παράσταση με τίτλο «Με 2 κιθάρες» περιλαμβάνει  δικές τους συνθέσεις, αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή