Μουσεία και σπα στο Τατόι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξενώνας πολυτελείας με υπηρεσίες ευεξίας, εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια για ποδηλασία και ιππασία, δασικό χωριό με αγροτουριστικές υποδομές, οινοποιείο, χώροι έρευνας και εκπαίδευσης στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και του περιβάλλοντος, περιλαμβάνει η μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος Τατοΐου, μαζί βεβαίως με την αποκατάσταση των ανακτόρων και των κήπων και τη δημιουργία μουσείου – έργα που έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης. 

Τη μελέτη, που υπογράφει η εταιρεία KPMG και υλοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη και αποκατάσταση του Τατοΐου «εθνικό στόχο». «Σκοπός μας είναι να γίνει το Τατόι προορισμός σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικός σε όλες τις ηλικίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και δραστηριότητες εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά του», σημείωσε η υπουργός. Το ζήτημα για το Τατόι δεν είναι μόνον η αποκατάστασή του, αλλά και η παραγωγή ιδίων εσόδων ώστε το κτήμα να συντηρείται και να είναι βιώσιμο από μόνο του.

Γι’ αυτόν τον λόγο η μελέτη βιωσιμότητας, η οποία έλαβε υπ’ όψιν της παλαιότερες μελέτες φορέων, προτείνει τη δημιουργία ενός μεικτού συστήματος υποδομών και επενδύσεων με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών. Με αυτό το σενάριο, άλλωστε, το ΥΠΠΟ πρότεινε στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση της επένδυσης στο Τατόι και πιο συγκεκριμένα τις μελέτες που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου. Η συνολική επένδυση για τη βιωσιμότητα του κτήματος κυμαίνεται από 97 έως 130 εκατομμύρια ευρώ.

Μουσεία και σπα στο Τατόι-1
Με επίκεντρο τον ιστορικό πυρήνα των ανακτόρων, θα αναπτυχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες (φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ).

Θεματικές

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η βιωσιμότητα του πρώην βασιλικού κτήματος (συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων) είναι πέντε: Ιστορία και πολιτισμός, υπαίθρια άθληση και αναψυχή, αγροτική οικονομία, έρευνα και γνώση, ευεξία και ηρεμία, και ισάριθμες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παροχή υπηρεσιών, καταστήματα, αγροτική παραγωγή, φιλοξενία, εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες δραστηριότητες προτείνεται να υλοποιηθούν στα υφιστάμενα (55) κτίρια του κτήματος και έτσι δεν θα είναι περίεργο να δούμε την επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου «Τατόιον» και την ενδεχόμενη επέκτασή του σε άλλα, αποκατεστημένα, κτίσματα, όπως οι στρατώνες. Ενδεχόμενη νέα δόμηση, σημείωσε η υπουργός, δεν θα ξεπεράσει τα 3.000 τ.μ., ενώ όλες οι θεματικές εντάσσονται σε ζώνες χρήσεων γης σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Αποκλείστηκε, πάντως, η πρόταση της μελέτης για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ που έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και μάλλον θα λογίζονταν, όπως λένε οι γκόλφερ, ως «whiff» (αστοχία) σε σχέση με τον στόχο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, το ΥΠΠΟ με τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος) θα συστήσουν μια εταιρεία ειδικού σκοπού που θα επιφορτιστεί με την υλοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου θα συνεχίσουν τα έργα της αρμοδιότητάς τους. Το νέο σχήμα ωστόσο θα αποφασίσει εάν τα έσοδα της πολιτιστικής δραστηριότητας θα κατευθύνονται στο ΥΠΠΟ (μέσω του ΟΔΑΠ) ή στο σχήμα που θα διοικεί το κτήμα. Οι πρώτες μελέτες θα αφορούν τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, εισόδου – εξόδου στο κτήμα και διαπλάτυνση των οδικών αξόνων που οδηγούν στο Τατόι, ενώ η πρόσβαση κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παραμείνει ελεύθερη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή