Συζητώντας για το χρώμα της συνύπαρξης

Συζητώντας για το χρώμα της συνύπαρξης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένα παιδικό βιβλίο να ανοίξει μια συζήτηση ανάμεσα σε μεγάλους με θέμα τη δημοκρατία; Αν πρόκειται για το «Κόκκινο και Μπλε/Red and Blue», της συγγραφέως και δημοσιογράφου Μιρέγια Τάμπουας από τη Βενεζουέλα, η απάντηση είναι θετική. Με αφορμή την κυκλοφορία του, οι εκδόσεις Νεφέλη και το World Human Forum διοργάνωσαν χθες μια εκδήλωση που μεταδόθηκε από το βιβλιοπωλείο «Λεξικοπωλείο» και είχε έναν τίτλο ταιριαστό με όσα συμβαίνουν τελευταία, ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: «Μια κόκκινη και μπλε συζήτηση για τη δημοκρατία».

Εξηγούμαστε: Οπως παρατήρησε η συντονίστρια της συζήτησης και πρόεδρος του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, το βιβλίο τής τράβηξε την προσοχή όχι μόνον εξαιτίας της συνάφειάς του με την ελληνική κοινωνία, αλλά και γιατί ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίστηκε χθες πρόεδρος των ΗΠΑ, παρατήρησε ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες και μπλε πολιτείες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Ο εκδότης της Νεφέλης, Περικλής Δουβίτσας, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της δίγλωσσης έκδοσης: οι εικόνες της συνοδεύουν την ιστορία ενός παιδιού που ενώ καλείται να διαλέξει ανάμεσα στα αγαπημένα χρώματα των γονιών του, το κόκκινο και το μπλε, εκείνο αποφασίζει να συνθέσει ένα τρίτο – το μοβ. «Ηταν δύσκολο να εκτυπωθεί και χρειαστήκαμε νέο μελάνι, όχι απλώς μια σύνθεση των άλλων δύο», παρατήρησε αλληγορικά ο εκδότης. Η συγγραφέας Μιρέγια Τάμπουας εξέφρασε την ελπίδα να γίνει το βιβλίο της «ένα παράθυρο για τις πολωμένες κοινωνίες ώστε να βρουν τον δρόμο της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας», ενώ αναφέρθηκε και στον διχασμό στη χώρα της, τη Βενεζουέλα. Η Σίνθια Φάραρ, συνιδρύτρια της δημοσιογραφικής πλατφόρμας Purple States, μνημόνευσε τα επιτεύγματα της Δημοκρατίας της αρχαίας Αθήνας, ενώ ο Τζοσάια Ομπερ, καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, μίλησε για μια πρωτοβουλία του ιδρύματός του που εκπαιδεύει τους φοιτητές στην επαφή με διαφορετικές απόψεις.

«Η δημοκρατία έχει να κάνει με το να διαπραγματευόμαστε τις διαφορές μας ώστε να συνυπάρξουμε, γιατί η εναλλακτική είναι ο πόλεμος όλων εναντίον όλων», τόνισε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Η Πέγκυ Πελώνη, πρόεδρος του American Community Schools Athens, παρέθεσε σχόλια παιδιών που διάβασαν το βιβλίο, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο ενός μαθητή που δήλωσε ότι του άρεσε, «γιατί σου δίνει το δικαίωμα να μη διαλέξεις ένα χρώμα».

Τέλος, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός και διευθυντής των σχολείων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τον Λόφο της Πνύκας ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση απέναντι στην οποία «είμαστε καταδικασμένοι εάν δεν συνεργαστούμε», και η συζήτηση έκλεισε με καταληκτικές παρατηρήσεις των ομιλητών και παρεμβάσεις από το κοινό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή