ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «αριστοκράτης λωποδύτης» χτυπά στο σύγχρονο Παρίσι

Ο «αριστοκράτης λωποδύτης» χτυπά στο σύγχρονο Παρίσι

Ενα από τα πλεονεκτήματα του Netflix σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στους «πολέμους του streaming» είναι πως, χάρη στην παγκόσμια διάδοσή του, εκείνο φιλοξενεί υλικό από πολλές διαφορετικές χώρες, εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλη ποικιλομορφία περιεχομένου. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του μάλιστα, όπως το ισπανικό «La Casa de Papel» ή το γερμανικό «Dark», προέρχονται από παραγωγές εκτός Αμερικής. Σειρά τώρα παίρνει η Γαλλία και το συναρπαστικό «Λουπέν», το οποίο «προσγειώθηκε» πρόσφατα στο Netflix και σχεδόν «απαιτεί» τη συνεχόμενη παρακολούθηση. Οπως υποδεικνύει και ο τίτλος, η σειρά αντλεί έμπνευση από τις ιστορίες του λογοτεχνικού Αρσέν Λουπέν, του «αριστοκράτη λωποδύτη» που δημιούργησε ο Μορίς Λεμπλάν.

Τον σύγχρονο Λουπέν, ο οποίος εδώ λέγεται Ασάν Ντιόπ και είναι από τη Σενεγάλη, υποδύεται ο γιγαντόσωμος Ομάρ Σι, γνωστός μας από τους εξαιρετικούς «Αθικτους». Φαινομενικά εργαζόμενος ως καθαριστής στο Μουσείο του Λούβρου, εκείνος θα οργανώσει αρχικά την κλοπή ενός τεράστιας αξίας κολιέ, που όμως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Από εκεί και έπειτα ξεκινάει ένα ταξίδι αποκαλύψεων που θα τον φέρει αντιμέτωπο με την παιδική του ηλικία και την πλούσια οικογένεια που καθόρισε τη μετέπειτα ζωή του.

Με πλοκή που ξεδιπλώνεται ιδανικά και συχνά χειμαρρώδη δράση, η γαλλική σειρά καθηλώνει τον θεατή και τον παρασέρνει σε μια γεμάτη ανατροπές περιπέτεια επτά επεισοδίων στο σύγχρονο Παρίσι. Περίπου σύγχρονο δηλαδή, μιας και στην κυρίως αφήγηση παρεμβάλλονται και πολλά φλας μπακ που μας στέλνουν πίσω στο παρελθόν του ήρωα προκειμένου να κατανοήσουμε τα κίνητρα και τις προθέσεις του. 

Από την άλλη, τόσο η επιλογή του πρωταγωνιστή όσο και διάφορα σεναριακά σημεία χαρίζουν επιπλέον βάθος. Περισσότερες από μία φορές, ο Ασάν επισημαίνει πως κανείς δεν περιμένει «κάποιον σαν αυτόν» να κάνει το τάδε ή το δείνα. Φυσικά εκείνος, ως γνήσιος συνεχιστής του προτύπου του και άσος στις μεταμφιέσεις, εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη αδυναμία του συστήματος προς όφελός του. Το μόνο αρνητικό με το «Λουπέν» είναι πως το φινάλε του πρώτου κύκλου μάς αφήνει πραγματικά στο χείλος του γκρεμού, με αγωνία για όσα θα γίνουν παρακάτω. Ευτυχώς, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Netflix, η δεύτερη σεζόν ήδη ετοιμάζεται.