Ο τηλεοπτικός «Αλέξανδρος» και η κινηματογραφική αδικία

Ο τηλεοπτικός «Αλέξανδρος» και η κινηματογραφική αδικία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζουμε εδώ και μερικές ημέρες σε δημοσιεύματα του εξωτερικού –ξεκίνησαν από το γενικώς έγκυρο Deadline– για τα σχέδια μιας νέας τηλεοπτικής παραγωγής με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μια σειρά μυθοπλασίας από τους δημιουργούς του εξαιρετικά επιτυχημένου «Vikings», η οποία μάλιστα προγραμματίζεται να γυριστεί στη χώρα μας, σε παραγωγή της νέας και ανερχόμενης Starlings Television. Πέρα από την ίδια την είδηση, η οποία αν οριστικοποιηθεί είναι σίγουρα συναρπαστική, εκείνο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν τα σχόλια που τη συνόδευαν, τόσο από κάποιους από τους συντάκτες όσο και από τους αναγνώστες.

«Ας ελπίσουμε να μην είναι σαν την ταινία», ήταν η γενική επωδός, εννοώντας φυσικά την κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Ελληνα κατακτητή διά χειρός Ολιβερ Στόουν το 2004. Στην πραγματικότητα, θα είναι ευχής έργον ακριβώς το αντίθετο. Ο «Αλέξανδρος» του Στόουν είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες ταινίες του σύγχρονου Χόλιγουντ. Το αμερικανικό κοινό των πολυκινηματογράφων πήγε να το δει ελπίζοντας σε έναν καταιγισμό δράσης, επικών μαχών και πολεμιστών με άψογους κοιλιακούς, κάτι δηλαδή σαν τους «300» του Ζακ Σνάιντερ. Από την άλλη, οι εγχώριοι θεατές μάλλον δεν είχαν τέτοιες βλέψεις, ωστόσο «ξίνισαν» όταν η ταινία υπαινίχθηκε ανοιχτά την ομοφυλοφιλική σχέση του στρατηλάτη με τον φίλο του, Ηφαιστίωνα, και τον Βαγώα.

Ολα τα παραπάνω βέβαια απλώς επιβεβαιώνουν πως ο «Αλέξανδρος» ήταν μια καλή ταινία. Μπορεί ο Κόλιν Φάρελ να μην ήταν ακριβώς ιδανικός για τον ρόλο –ή για οποιονδήποτε άλλον–, όμως το φιλμ είχε ρυθμό, απέδιδε σφαιρικά την ιστορία του Αλέξανδρου δίχως να τον θεοποιεί και, κυρίως, έμεινε πιστό στους βασικούς ιστορικούς άξονες, χωρίς εξόφθαλμες παραποιήσεις και μυθεύματα της κακιάς ώρας. Οσο για τη δράση, η κινηματογραφική απόδοση της μάχης των Γαυγαμήλων είναι απλώς επική. Επομένως μακάρι και ο τηλεοπτικός «Αλέξανδρος» να κινηθεί στην ίδια τροχιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή