ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζέτα Δούκα: «Με έβρισε, με κλώτσησε»

Ζέτα Δούκα: «Με έβρισε, με κλώτσησε»

«Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά αυτήν τη στιγμή», είπε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα την Τρίτη, στην τηλεοπτική εκπομπή της Δανάης Μπάρκα, όπου με αφορμή την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου μοιράστηκε τη δική της εμπειρία, τη λεκτική και ψυχολογική βία που είπε ότι βίωσε από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη κατά τη διάρκεια της παράστασης «Closer» στο θέατρο Αθηνών τη σεζόν 2008-2009. 

Η κ. Δούκα περιέγραψε «εξάρσεις θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας». Είπε πως ο κ. Κιμούλης έκανε ό,τι μπορούσε για να διαταράξει τη συγκέντρωσή της επί σκηνής, με φράσεις όπως «φύγε από εδώ, κοριτσάκι του πρώτου έτους της δραματικής σχολής», συνοδευόμενες από χειρονομίες. Διηγήθηκε επίσης ένα περιστατικό σωματικής βίας. Hταν η περίοδος των γεγονότων μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008. Η βραδινή παράσταση δεν είχε πολύ κόσμο. Ο κ. Κιμούλης ήθελε η κ. Δούκα να ενημερώσει τους θεατές πως δεν θα γινόταν η παράσταση. «Να το πω, αλλά γιατί δεν βγαίνεις εσύ ως θιασάρχης και επικεφαλής;», τον ρώτησε. «Με έβρισε», είπε η κ. Δούκα, «με κλώτσησε». Μια άλλη φορά που έπαιζε στην παράσταση με υψηλό πυρετό, βήχα και κλειστή φωνή, είχε παρακαλέσει για ένα ποτήρι νερό. Κατ’ εντολήν του κ. Κιμούλη, όπως λέει, δεν της το πήγαιναν. Το περιστατικό την εξόργισε. «Eβαλα την αξιοπρέπειά μου κάτω από το θέατρο», ανέφερε στη χθεσινή εξομολόγησή της, συμπληρώνοντας πως της τσάκισε την αξιοπρέπεια, υποβάλλοντάς την σε ένα «καθεστώς φόβου». Το ψυχολογικό κόστος ήταν μεγάλο – κατέρρευσε δύο φορές επί σκηνής, η πίεσή της ανέβηκε τόσο που ακυρώθηκε μια παράσταση, μετά το τέλος των παραστάσεων γέμισε σπυράκια.

«Τώρα είναι η εποχή», είπε η κ. Δούκα, προς απάντηση όσων θα αναρωτηθούν γιατί μίλησε τώρα. «Τώρα τα αυτιά ανοίγουν, να λέμε ευτυχώς που ήρθε το τώρα», σημείωσε. Μετά τις δηλώσεις της, συνάδελφοί της όπως ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς, ο οποίος έπαιζε στην παράσταση «Closer», όσο και χρήστες των social media, την επικρότησαν για το θάρρος της. 

Ο κ. Κιμούλης, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε στην «Κ» πως έχει κινηθεί νομικά κατά της κ. Δούκα, λέγοντας πως θα φτάσει «μέχρι το τέλος». Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν την κλώτσησε, πως το περιστατικό με το νερό δεν συνέβη και είναι «κωμικό», και ότι η συνεργασία τους δεν ήταν «ούτε κρύο ούτε ζέστη». Επίσης, σημείωσε ότι η κ. Δούκα δεν ήταν κοριτσάκι, αλλά η πρωταγωνίστρια. «Για μένα είναι τρομακτικά επικίνδυνο όλο αυτό που πάει να ξεκινήσει. Το να εξισώνεται κάθε εργασιακή διαφωνία με την κακοποίηση ή τον βιασμό φτάνει σε ακραία σημεία», τόνισε στην «Κ», υπογραμμίζοντας πως «έκαναν την πολύ σωστή πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου μόδα».

Η κ. Δούκα, πάντως, εξήγησε πως οι δηλώσεις της έχουν στόχο να ανοίξει ο δρόμος «της προσωπικής και ονομαστικής ομολογίας». Παρότρυνε και άλλους συναδέλφους της να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες – «κάποιος», ανέφερε, «πρέπει να κάνει την αρχή».