ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Γκάτσμπι» ετοιμάζεται για τη μικρή οθόνη

Ο «Γκάτσμπι» ετοιμάζεται για τη μικρή οθόνη

Ενα από τα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας με τις περισσότερες μεταφορές στον κινηματογράφο είναι αναμφισβήτητα ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Η αριστουργηματική νουβέλα πάντα τραβούσε την προσοχή των ανθρώπων του σινεμά με τη λάμψη των πρωταγωνιστών, τα θρυλικά πάρτι αλλά και το δράμα που ξεδιπλώνει η πλοκή της. Η αρχή έγινε μόλις το 1926, ενώ η πιο πρόσφατη ταινία ήταν αυτή του Μπαζ Λούρμαν το 2013, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο στον κεντρικό ρόλο και ένα εκπληκτικό σάουντρακ να συνοδεύει την ποπ εικονοποιία του. 

Επειδή βέβαια είμαστε στο 2021, η επόμενη στάση του «Γκάτσμπι» δεν θα μπορούσε παρά να είναι τηλεοπτική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο επιτυχημένος παραγωγός των «The Tudors» και «Vikings», Μάικλ Χιρστ, θα είναι ο επικεφαλής μιας ακριβής μίνι σειράς, η οποία πιθανότατα θα πουληθεί στη συνέχεια σε κάποια από τις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Μου φαίνεται σαν να έχω περάσει με τον “Γκάτσμπι” όλη μου τη ζωή, διαβάζοντάς τον αρχικά στο σχολείο, αργότερα διδάσκοντας το βιβλίο στην Οξφόρδη και συνεχίζοντας να το “επισκέπτομαι” τακτικά από τότε. Σήμερα, καθώς η Αμερική προσπαθεί ξανά να επανεφεύρει τον εαυτό της, είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε με φρέσκια ματιά αυτή τη διαχρονική ιστορία, να εξερευνήσουμε τους διάσημους και εμβληματικούς χαρακτήρες μέσα από το μοντέρνο πρίσμα του φύλου, της φυλής και του σεξουαλικού προσανατολισμού», δήλωσε ο ίδιος ο Χιρστ.

Ο δικός του τηλεοπτικός «Γκάτσμπι» θα κινηθεί γύρω από τη μαύρη κοινότητα της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1920, καθώς και γύρω από τη σχετική μουσική κουλτούρα. Προφανώς λοιπόν θα πρόκειται για διασκευή, η οποία, όπως δηλώνουν οι συντελεστές της, θα έχει στόχο να «σκάψει» βαθύτερα μέσα στην ουσία των χαρακτήρων του Φιτζέραλντ, ενσωματώνοντάς τους στην πιο μοντέρνα εκδοχή του αμερικανικού ονείρου. Αλλωστε, αν κάποιος λάβει υπόψη τη σχετικά μικρή έκταση του λογοτεχνικού προτύπου, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτή θα «μεταφραστεί», για πρώτη φορά, σε μια σειρά που θα καλύψει αρκετές ώρες προβολής.