Μετάβαση με μυστήρια και ανοιχτή πρόσκληση

Μετάβαση με μυστήρια και ανοιχτή πρόσκληση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων μέσω μιας διεθνούς ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα ανοίξει στις 11 Φεβρουαρίου, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας επιχειρεί να εμπλουτίσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμά της που φέρει τον τίτλο «Μυστήρια μετάβασης» για το 2022 και το 2023, τη χρονιά –επισήμως πια– του τίτλου.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς θεματικούς άξονες της «2023 ELEVSIS» (με το λατινικό «V» αντί του «U» χάριν –αρχικά– ευφωνίας), η οποία επιδιώκει «να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά της Ελευσίνας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την πόλη και τη μετάβασή της σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει στο επίκεντρο την πολιτιστική της δυναμική».

Ο σχεδιασμός του καλλιτεχνικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού προγράμματος θα απαντά στους τέσσερις βασικούς στόχους της Πολιτιστικής, τον Πολιτισμό, τον Ανθρωπο, την Πόλη και το Περιβάλλον, και θα διαμορφωθούν δράσεις που θα περιλαμβάνουν από την υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη συμμετοχή της κοινότητας μέχρι την αναβάθμιση των καθημερινών υποδομών εντός πόλης και την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε κάθε δραστηριότητα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια θαλάσσιας διασύνδεσης Ελευσίνας – Πειραιά, μιας νέας «θαλάσσιας Ιεράς Οδού», όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι ένα σημείο εκκίνησης, εφαρμογής και ανάταξης της πόλης, της πολιτείας, και απαιτείται η σύμπνοια και η συνεργασία για ένα καλό που αφορά τους πάντες και την πόλη της Ελευσίνας. Οι κάτοικοί της είναι το κύριο δραματικό προσωπικό για όλο το εγχείρημα», σημείωσε ο κ. Μαρμαρινός, ο οποίος θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλική και άυλη «παρακαταθήκη», την κληρονομιά δηλαδή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Σε αυτή την κληρονομιά ελπίζει ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ότι θα συμπεριλαμβάνονται και οι υποδομές της διοργάνωσης, με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής. «Διαφορετικά, νομίζω ότι ο θεσμός δεν θα πετύχει. Η πρώτη και μέγιστη παρακαταθήκη για αυτή την πόλη είναι οι υποδομές της», σημείωσε και ανέφερε ότι από τα έργα του φακέλου υποψηφιότητας της Ελευσίνας μόνο το κτιριακό συγκρότημα του εργοστασίου «Ιρις» είναι ώριμο για να δημοπρατηθεί.

Τα νέα δεδομένα

H χρονική μετατόπιση στο 2023 δίνει μεν περιθώριο χρόνου στη διοργάνωση, αλλά ίσως προκαλέσει νέο «πονοκέφαλο», καθώς αυξάνονται το κόστος και οι δαπάνες λειτουργίας της ίδιας της εταιρείας. Τα νέα δεδομένα ενδέχεται να επηρεάσουν τον προϋπολογισμό της Πολιτιστικής, κάτι που θα φανεί πιο καθαρά από τη μελέτη βιωσιμότητας που διενεργείται αυτή την περίοδο, όπως είπε η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Παναγίδου. Επιπλέον, όσοι καλλιτέχνες στείλουν προτάσεις θα πρέπει να έχουν στον νου τους ότι η ανοιχτή πρόσκληση διενεργείται με βάση τις διατάξεις του νόμου 4412/16, που απαιτεί την προσκόμιση εγγυήσεων καλής εκτέλεσης ενός έργου (ύψους 5% της αξίας της σύμβασης), παρότι καλλιτεχνικό, κάτι που δημιουργεί ένα «σχήμα οξύμωρο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μαρμαρινός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή