Στην υπηρεσία του ντοκιμαντέρ

Στην υπηρεσία του ντοκιμαντέρ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η δημιουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού αποκλειστικά αφιερωμένου στο ντοκιμαντέρ και στην Ιστορία είναι από επιχειρηματική άποψη “λάθος”. Το όφελος, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οικονομικό». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, περιέγραψε τον λόγο ύπαρξης του Cosmote History, το οποίο γιόρτασε χθες τα πέντε χρόνια λειτουργίας του με μια διαδικτυακή εκδήλωση – συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Τσαμάζ μίλησε ακόμη για τη γέννηση του καναλιού: «Το ξεκινήσαμε μέσα στην κρίση, λίγο και ως αντίδοτο στην απαισιοδοξία και στα όσα άσχημα λέγονταν τότε για τη χώρα μας. Εξαρχής το κανάλι ήταν αφιερωμένο στην Ιστορία και στον πολιτισμό και παράλληλα μια παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές».

Πάνω από 100 παραγωγές και συμπαραγωγές ολοκλήρωσε και παρουσίασε μέσα σε αυτή την πενταετία η ομάδα του Cosmote History, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 800 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος. Για να έρθει εις πέρας αυτό το έργο χρειάστηκε, φυσικά, η συνδρομή πολλών καταξιωμένων επιστημόνων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι πλούτισαν με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους τις παραγωγές. «Το κανάλι έδωσε το “φιλί της ζωής” στο εγχώριο ιστορικό ντοκιμαντέρ, λειτουργώντας ταυτόχρονα σε μια περίοδο που χρειαζόμασταν αυτογνωσία», ανέφερε στην εκδήλωση η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Λένα Διβάνη, τονίζοντας επίσης την εκπαιδευτική σημασία του προγράμματος.

Με απόφαση, άλλωστε, του τελευταίου έτους, το Cosmote History διατίθεται δωρεάν στα σχολεία της χώρας μέσα από τη streaming υπηρεσία της Cosmote TV. Αυτή η κίνηση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια χρονιά επετείου, όπως αυτή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οπως ανακοινώθηκε, το συνδρομητικό κανάλι δίνει μεγάλο βάρος στην περίσταση μέσω ενός πλούσιου αφιερώματος με 11 νέες παραγωγές και συνολικά πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού υλικού με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. 

Η πρώτη από αυτές, με τίτλο «Η γέννηση ενός έθνους-κράτους», προβάλλεται ήδη, ενώ, όπως έγινε επίσης γνωστό χθες, το σύνολο των ντοκιμαντέρ για το 1821 θα είναι διαθέσιμο ελεύθερα για όλους μέσα από το κανάλι της Cosmote TV στο YouTube. «Η επέτειος είναι για εμάς αφορμή να εμπνευσθούμε από τους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν για το κοινό ιδανικό της ελευθερίας», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Για το 2021, πάντως, στο Cosmote History έχουν και άλλα σχέδια. Περισσότερες από 20 πρεμιέρες νέων παραγωγών και συμπαραγωγών ετοιμάζονται εντός του έτους, με πάγιο στόχο «τη διάδοση σημαντικών στιγμών της Ιστορίας μας στα νεανικά κοινά». Μία από αυτές θα είναι και το πρώτο ελληνικό 3D animation με τίτλο «Καραγκιόζης: the movie».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή