Τα πολλαπλά πρόσωπα του Ηρωα

Τα πολλαπλά πρόσωπα του Ηρωα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας διδαχθεί πολλά από την προηγούμενη χρονιά του εγκλεισμού και κυρίως «έχοντας εντοπίσει τους πολλαπλούς τρόπους που εξελίσσουν την επικοινωνία», όπως είπε η διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας Αθηνά Μπαλοπούλου, ανακοινώθηκε χθες ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στη συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε διαδικτυακώς, συμμετείχαν επίσης η Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, διευθύντρια προγραμματισμού και παραγωγής του ΚΠΙΣΝ, και η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου, Ελλη Ανδριοπούλου. Στην πρώτη δημόσια παρουσίαση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον περασμένο Ιούνιο, η κ. Ανδριοπούλου έκανε μια σύντομη αποτίμηση του 2020, τονίζοντας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες το Κέντρο παρουσίασε πέρυσι συνολικά 3.233 εκδηλώσεις. Σχολίασε επίσης τη «διεύρυνση της εμβέλειας και την αύξηση του κοινωνικού αντικτύπου» που προσέφερε στο ΚΠΙΣΝ η ψηφιακή τεχνολογία, μεταφέροντας το πρόγραμμα και τις δράσεις του σε όλη την Ελλάδα και στην ομογένεια. Εχοντας λοιπόν ως εφόδια τις θετικές εμπειρίες από το 2020, το επετειακό πρόγραμμα του 2021 αποτέλεσε μια νέα «αφορμή για έμπνευση», κατέληξε.

Ετσι, το ΚΠΙΣΝ πρόκειται να παρουσιάσει το 2021 μια σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Πρόσωπα του Ηρωα». Ο συνεκτικός ιστός του θεματικού προγραμματισμού διαμορφώνεται από το ερώτημα «πώς αποτυπώνεται το ηρωικό πρότυπο στην πορεία της τέχνης». Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση κινούνται όλες οι εκδηλώσεις –από τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις έως τις παραγωγές των παραστατικών τεχνών, τις εκθέσεις, τη μουσική, τις «Αναγνώσεις» και τις διαλέξεις–, εξερευνώντας τη διαδρομή της μορφής του «ήρωα» από την Αρχαιότητα έως σήμερα. Ποιο ήταν το περιεχόμενο του ηρωισμού στο παρελθόν, πώς εξελίχθηκε και ποιο είναι σήμερα το ηρωικό πρότυπο; Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε με άξονα την τέχνη, με κριτήριο τον κατεξοχήν δημόσιο χαρακτήρα του Κέντρου και με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών με τους συγγενείς οργανισμούς, την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Τα πολλαπλά πρόσωπα του Ηρωα-1
Γιώργος Ξένος, «Διερχόμενοι», πολυπρόσωπη γλυπτική σύνθεση από σίδερο, μια γλυπτική ενότητα που θυμίζει «λιτανεία ηρωικών μορφών», όπως λέει ο δημιουργός τους.

Τι περιλαμβάνει

Χάρη σε αυτή την τελευταία συνεργασία θα έχουμε την ευκαιρία να μπούμε και πάλι, έστω και ψηφιακά, στον χώρο του Αναγνωστηρίου, στο Βαλλιάνειο κτίριο. Εκεί θα παρουσιαστεί το νέο έργο του Δημήτρη Καμαρωτού, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (πρεμιέρα 26/2). Είναι μια θεατρική – μουσική σύνθεση που προετοιμάζεται εξαρχής για ζωντανή αναμετάδοση. Οι ηθοποιοί Αμαλία Μουτούση και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, η μεσόφωνος Αννα Παγκάλου και οι μουσικοί Κατερίνα Κωνσταντούρου και Χρήστος Λιάτσος θα αφηγηθούν την ιστορία του τραγικού ήρωα, ενώ το κείμενο είναι σε νέα μετάφραση από τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο. Από τον εσωτερικό χώρο της παλιάς ΕΒΕ κινούμαστε στα Φυτεμένα Δώματα του ΚΠΙΣΝ για να συναντήσουμε λίαν συντόμως τους «Διερχομένους» του εικαστικού Γιώργου Ξένου (έως τον Μάιο του 2022). Πρόκειται για 125 ανθρώπινα περιγράμματα ύψους 2 μ., κατασκευασμένα από σίδηρο, μια πολυπρόσωπη γλυπτική ενότητα που θυμίζει «μια λιτανεία ηρωικών μορφών», όπως λέει ο δημιουργός τους. Σε άλλο σημείο του πάρκου, στα Νότια Μονοπάτια, θα στηθούν οι «Επτά Πύλες», επίσης εγκατάσταση από σίδηρο, που εμπνέεται από την επτάπυλη Θήβα της αρχαίας τραγωδίας. Σε διάλογο με τις δύο εγκαταστάσεις του Ξένου, η επαναφορά στην Αγορά της εγκατάστασης/έργου από την εμβληματική γλυπτική σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Μνημείο Ζαλόγγου» θέτει ερωτήματα για τον τρόπο που το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν και το μέλλον μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

Το θεματικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, βεβαίως, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται το καλοκαίρι: την 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα», το «Χοροστάσι» από το Λύκειο των Ελληνίδων, οι χορευτές του οποίου θα χορέψουν πάνω από 70 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας φορώντας τις ανάλογες τοπικές ενδυμασίες, και το πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ Schoolwave. Φέτος, η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων από όλη τη χώρα θα έχει θέμα και τίτλο «Το Schoolwave παίζει με την παράδοση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή