Λουκάς Καρυτινός: Στόχος να διατηρήσει η ορχήστρα τη φλόγα της

Λουκάς Καρυτινός: Στόχος να διατηρήσει η ορχήστρα τη φλόγα της

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) τρεις μήνες πριν φύγει το 2020. Το δεύτερο κύμα της επιδημίας επέτεινε τους περιορισμούς, με αποτέλεσμα ο Λουκάς Kαρυτινός να μην έχει διευθύνει ποτέ ζωντανά την ΚΟΑ και η ορχήστρα να έχει δώσει μόνο μία συναυλία με κοινό, προφανώς περιορισμένο. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι κρατάει σταθερό τον βηματισμό της, έστω και έτσι. Διατηρώντας υψηλό μουσικό επίπεδο, παραμένει συνδεδεμένη με τους ακροατές της και μάλιστα τους διευρύνει.

Πάνω από 20.000 viewers παρακολούθησαν τη δεύτερη συναυλία του φετινού προγράμματος «Σολίστ της ΚΟΑ – Δεύτερη Συμφωνία: οι τελευταίες νότες μιας εποχής» από τη σελίδα Facebook και το κανάλι YouTube της ΚΟΑ. Ηταν μια σημαντική επιτυχία –«ένα σχεδόν δεκαπλό sold-out», σχολιάζουν οι ίδιοι–, συνυπολογίζοντας ότι η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου η ΚΟΑ δίνει τις συναυλίες της, έχει χωρητικότητα 1.960 ατόμων. Με ποιον τρόπο διαμορφώθηκε το πρόγραμμα της ορχήστρας για το πρώτο εξάμηνο του 2021 εν μέσω τόσων δυσκολιών, ρωτάμε τον κ. Καρυτινό. «Οταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρχε και στην ορχήστρα καταθλιπτική διάθεση – όπως συνέβαινε παντού. Ημασταν αναγκασμένοι να παίζουμε χωρίς κοινό, γεγονός τραυματικό για οποιονδήποτε μουσικό. Και ξέραμε ότι αυτό θα είχε διάρκεια. Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε τις εμφανίσεις. Επρεπε να συνεχίσουμε να παίζουμε ομαδικά, διότι η εξάσκηση των μουσικών γίνεται σε καθημερινή βάση, για να διατηρούν την τεχνική τους και να εξελίσσονται», απαντάει.

Λουκάς Καρυτινός: Στόχος να διατηρήσει η ορχήστρα τη φλόγα της-1

Μέχρι το τέλος Μαΐου η ΚΟΑ θα παρουσιάσει οκτώ συναυλίες και θα εμφανιστούν 21 σολίστες. Επίσης, έχει πλέον οργανωθεί μια μικρή τεχνική ομάδα που ασχολείται με τις ηχογραφήσεις των συναυλιών. «Θέλουμε να προσφέρουμε αξιόπιστες ψηφιακές μεταδόσεις, ανάλογες της ορχήστρας. Είμαστε σε καλό επίπεδο και μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα», σημειώνει ο διευθυντής της ΚΟΑ. «Αποφασίσαμε να κάνουμε τα streaming επειδή, εκτός των άλλων, ήταν ευκαιρία η ΚΟΑ, μια κατεξοχήν συμφωνική ορχήστρα που παίζει συνήθως ζωντανά, να μπει στη λογική της ηχογράφησης. Με όλα αυτά εκπαιδευόμαστε ούτως ώστε όταν ανοίξουμε να είμαστε πανέτοιμοι».

Η προσεχής συναυλία έχει τίτλο «Σολίστ της ΚΟΑ: Μια κλεφτή ματιά στον κλασικισμό» (20.2), ένα πρόγραμμα με τρία κορυφαία κονσέρτα και μία συμφωνία. Παίρνουν μέρος τρεις σολίστες και διευθύνει ο μαέστρος Στάθης Σούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή