Η Έρι Κύργια αναλαμβάνει το τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Η Έρι Κύργια αναλαμβάνει το τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έμπειρη θεατρολόγο, μεταφράστρια και συνεργάτιδα πολλών δημιουργών της Ελλάδας και του εξωτερικού Ερι Κύργια όρισε χθες ως μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού και τη μετάβασή του στη νέα περίοδο που άνοιξε από την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη το περασμένο Σάββατο.

Παράλληλα, δρομολογούνται από το υπουργείο οι ενέργειες για την ανάδειξη του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή, που θα προκύψει μέσα από ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και με τη γνωμοδότηση μιας επιτροπής αξιολόγησης που θα στελεχωθεί από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.

Οπως συγκεκριμένα τονίζει το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του, το ακριβές πλαίσιο της διαδικασίας και η σύνθεση της επιτροπής θα δημοσιοποιηθούν στις 5 Απριλίου, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης φακέλων από τους ενδιαφερομένους την 7η Μαΐου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα οριστεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, με τριετή θητεία πλέον.

Αναφερόμενη στην πορεία της Ερις Κύργια, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι, πέρα από τις γενικότερες γνώσεις της, σημασία έχει «ότι είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει το δραματολόγιο της τρέχουσας περιόδου και γνωρίζει πολύ καλά όλα τα διοικητικά θέματα και, κυρίως, όλες τις διοικητικές εκκρεμότητες που έχει το Εθνικό Θέατρο».

Ενδεικτικά, σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και με το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα ο οργανισμός υλοποιεί το τρέχον ρεπερτόριό του και προετοιμάζεται για τις παραγωγές που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η Ερι Κύργια ήταν μέχρι πρότινος η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, ωστόσο, βάσει καταστατικού, δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη. Οπως πάντως επιβεβαίωσε η «Κ», ο νέος, μεταβατικός ρόλος της δεν αντίκειται νομικά σε ενδεχόμενη συμμετοχή της στις διαδικασίες ανάδειξης της επόμενης καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Η ίδια υπογράμμισε με λιτή δήλωσή της ότι δεν θα μπορούσε να αφήσει το Εθνικό Θέατρο «την περίοδο που περισσότερο από όλες θα χρησιμεύσει η συσσωρευμένη εμπειρία μου σε αυτό», ενώ αναφέρθηκε στις «αδήριτες» διορίες του καλλιτεχνικού προγραμματισμού, στα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα που τον συνοδεύουν και στην ανάγκη ανάδειξης του επόμενου επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο υφυπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στο ταλέντο της Ερις Κύργια και στη σταθερή σχέση της με το Εθνικό Θέατρο, ενώ με ανάρτησή του στα social media σχετικά με την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στα θύματα κάθε μορφής βίας, κατάχρησης εξουσίας, διάκρισης και παρενόχλησης, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου και της δραματικής σχολής του, ώστε να ακούσει όσα έχουν να πουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή