Έσβησε στα 79 του ο θρύλος της τζαζ Τσικ Κορία (βίντεο)

Έσβησε στα 79 του ο θρύλος της τζαζ Τσικ Κορία (βίντεο)

Ο σπουδαίος Αμερικανός μουσικός έδινε μάχη με τον καρκίνο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θρύλος της αμερικανικής τζαζ, Τσικ Κορία πέθανε την Τρίτη από μια σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία 79 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στη σελίδα του στο Facebook.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα στο ταξίδι μου, και βοήθησαν να κρατηθεί λαμπερή η φλόγα της μουσικής», έγραψε ο Κορία σε ένα μήνυμα που συντάχθηκε πριν τον θάνατό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ετοίμασε η ομάδα του.

«Είναι η ελπίδα μου όσοι έχουν μια αμυδρή επιθυμία να παίξουν, να γράψουν, να κάνουν μια παράσταση, να το κάνουν. Αν όχι για τους εαυτούς σας, τότε για εμάς τους υπόλοιπους. Δεν είναι μόνο επειδή ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους καλλιτέχνες, αλλά επειδή είναι απλά πολύ διασκεδαστικό», πρόσθεσε.

Ο Κορία ήταν ένας μάγος των πλήκτρων, φέρνοντας νέες ιδέες στη τζαζ σε συνεργασία με τον επίσης θρυλικό Μάιλς Ντέιβις.

Η πλέον των 40 ετών καριέρα του θεωρείται ότι επέκτεινε τα όρια της τζαζ προσθέτοντας στοιχεία και ήχους που καθιερώθηκαν διεθνώς, κερδίζοντας με τη δημιουργικότητά του και τις εμπνεύσεις του όλο και περισσότερους νέους φίλους του είδους.

«Ο Τσικ Κορία ήταν ο σπουδαιότερος μουσικός στον αυοσχεδιασμό με τον οποίον έπαιξα ποτέ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο τραγουδιστής Τζον Μάγερ.

«Κανείς δεν ήταν πιο ανοικτός, πιο τέλεια προσαρμοσμένος στη στιγμή, τροποποιώντας την προσέγγισή του με βάση κάθε νέου στοιχείου των μουσικών που είχε γύρω του. Αν έβγαζες μια λανθασμένη νότα, την άρπαζε αμέσως και θα τη χρησιμοποιούσε ως μοτίβο σαν να ήθελε να πει ότι “όλο αυτό έχει αξία, είτε το βλέπετε είτε όχι”. Πόσο μεγάλη είναι η απώλειά του!» ανέφερε ο Μάγερ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή