«Κοίτα πώς είσαι. Ποιος θα σε ήθελε;»

«Κοίτα πώς είσαι. Ποιος θα σε ήθελε;»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1942 η κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα, έκλεινε τα δεκαέξι της χρόνια. Ηταν καταμεσής της πιο δύσκολης φάσης του πολέμου για τους Σοβιετικούς, στη θερινή ντάτσα. 

Ο Βασίλι, ο γιος του Στάλιν, σύστησε στην αδελφή του τον Αλεξέι Κάπλερ, Εβραίο σκηνοθέτη του κινηματογράφου, συγγραφέα, και 22 χρόνια μεγαλύτερό της. Η Σβετλάνα ερωτεύθηκε. Ο Κάπλερ ανταποκρίθηκε.

Η Αυστραλή ιστορικός Σίλα Φιτζπάτρικ μάς πληροφορεί στο ωραίο βιβλίο της «Οι σύμβουλοι του Στάλιν» (μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Μεταίχμιο) ότι οι σωματοφύλακες της Σβετλάνα παρακολουθούσαν ανήσυχοι το παθιασμένο ειδύλλιο να εκτυλίσσεται. 

Εννοείται πως ο Στάλιν είχε πληροφορηθεί τι συνέβαινε: οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Σβετλάνα με τον Κάπλερ είχαν ηχογραφηθεί. Εννοείται επίσης πως ο Στάλιν ήταν ενοχλημένος με όλο αυτό, μα και υπερβολικά πολυάσχολος με το να ανακόψει τη γερμανική επέλαση. 

Κάποια στιγμή, ο Κάπλερ έγραψε στην «Πράβντα» ότι κοιτούσε απ’ το ξενοδοχείο του το Κρεμλίνο και δεν μπορούσε να πάψει να σκέφτεται το κορίτσι του.

Ο Στάλιν ζήτησε να δει τη Σβετλάνα και να τη ρωτήσει τι συνέβαινε. Εκείνη εξομολογήθηκε στον πατέρα της ότι ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Κάπλερ. 

Οχι πολύ καιρό μετά, ο Κάπλερ συνελήφθη ως κατάσκοπος των Αγγλων και εξορίστηκε σε γκουλάγκ για πέντε χρόνια. 

Η Σβετλάνα πείσμωσε. Το 1944 πήγε μόνη της και παντρεύτηκε έναν άλλο Εβραίο, τον Γκριγκόρι Μορόζοφ, διανοούμενο που κινείτο στους κύκλους της πολιτιστικής ελίτ της Μόσχας. 

Ο Στάλιν, αλλά και η μυστική του αστυνομία, θεωρούσε τους Ρωσοεβραίους διανοούμενους κοσμοπολίτες και άρα επικίνδυνους για το καθεστώς. Ως γνωστόν, μετά το 1945 ο Στάλιν θα εξαπέλυε ένα σφοδρό αντισημιτικό «πογκρόμ». 

Ειδικά ο Μορόζοφ είχε και έναν ενοχλητικό, ξιπασμένο πατέρα. Εκνευρισμένος, ο Στάλιν αρνήθηκε πεισματικά έστω και να γνωρίσει τον γαμπρό του, αντίθετα, πίεσε ασφυκτικά για διαζύγιο, πράγμα που εντέλει πέτυχε – όχι όσο έγκαιρα θα ήθελε όμως: το 1945, η Σβετλάνα γέννησε τον γιο του Μορόζοφ. Τον ονόμασε Ιωσήφ, προς τιμήν του πατέρα της. Και πάλι όμως: ο Στάλιν δεν θέλησε ποτέ να έχει την παραμικρή επαφή με το εγγόνι του…

«Υπάρχει κάτι ακόμα», λέει ο κύριος Γκρι, ο οποίος εσχάτως βρίσκει συναρπαστικό και σοκαριστικό οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Στάλιν. «Πάμε λίγο πιο πίσω: στη στιγμή που η Σβετλάνα εξομολογείται στον πατέρα της τον έρωτά της για τον Κάπλερ. Αυτό που της είπε ο Στάλιν ισοδυναμούσε με πυροβολισμό: “Κοίτα πώς είσαι. Ποιος θα σε ήθελε;” Αναρωτιέμαι: Γιατί πάνω από τους επιβεβλημένους λιμούς στην Ουκρανία, πάνω από τις δίκες της Μόσχας, τις χιλιάδες εκτελέσεις και τα αρχιπέλαγα των γκουλάγκ, αυτή η κουβέντα ενός πατέρα προς την ερωτευμένη κόρη του μου μοιάζει το πιο σκληρό απ’ όλα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή