500 λέξεις με τον Αλέκο Λούντζη

500 λέξεις με τον Αλέκο Λούντζη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέκος Λούντζης εργάζεται στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Π. Σακελλαρόπουλος». Εχει δημοσιεύσει τη συλλογή «Προπαγάνδα» (Γαβριηλίδης, 2015) και το λιμπρέτο της όπερας «Οράματα και θάματα στρατηγού Μακρυγιάννη» (Κίχλη, 2019). Εχει κάνει τη δραματουργία και το λιμπρέτο για την όπερα δωματίου «The Fall of the House of Commons», σε σύνθεση Ορέστη Παπαϊωάννου, η οποία θα παρουσιαστεί στο Αμβούργο το 2022. 
 
Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Ποτέ ξανά δύο δίπλα στο αυτί μου. Χθες ήταν το διαμαντάκι «Ο θάνατος του Μπαλζάκ» του Μιρμπώ, σήμερα η επιλογή ποιημάτων του Λάρκιν «Οσο υπάρχει ακόμη καιρός».
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο αφηγητής ή κάποιος δευτερεύων χαρακτήρας με πανοραμική θέα –ίσως ένα και το αυτό πρόσωπο– στο «Οι μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας» του Τσβάιχ· για τον έναν και αυτό λόγο.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τον Αγη Πετάλα και τον Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ με νηστίσιμα και νερό. Η οικειότητα είναι μια φαντασία που τρώγεται κρύα, το ίδιο και η ειρωνεία της.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Επέστρεψα πέρυσι, κάπως συστηματικά, στα ποιήματα του Ωντεν. Ελπίζω να σταμάτησα να δένω τα κορδόνια μου όταν περπατάω ξυπόλυτος. 
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Το «Μυθιστόρημα» του Σεφέρη, επιτέλους ως τέτοιο. Μέχρι τώρα δεν κατάφερνα παρά να διαβάσω ένα σπουδαίο ποίημα σε κεφάλαια. 
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Μέχρι τη σημαίνουσα ενηλικίωση, τη «Γραμμή του ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου· στις επόμενες, τα «Ποιήματα επείγουσας ανάγκης» του Νικανόρ Πάρρα.
 
«Περίμενε μια νέα καταστροφή για να φανεί χρήσιμος» διαβάζουμε σε ένα δικό σας Ποίημα της Εβδομάδας στην «Κ». Μια λακωνική ερμηνεία του στίχου – που μοιάζει αλλόκοτα επίκαιρος;
Φιλοδοξία διάκρισης, απωθημένα ή καθήκον, όπως και αν τα βαφτίσει κανείς, τέτοια υλικά λυσσομανούν κατ’ οίκον.
 
Τίτλος της τελευταίας, βραβευμένης συλλογής σας, «Προπαγάνδα». Ενα σχόλιο για τον τίτλο;
Οποιοσδήποτε λέει κάτι σε μια ανοιχτή αναμέτρηση επιδιώκει να γίνει πιστευτός. Η ιδιωτική προπαγάνδα είναι σαν τις αφιερώσεις στα βιβλία: υποκαθιστά τον ονομαστικό αποδέκτη με κάθε άγνωστο παραλήπτη.
 
Πώς φανταζόσαστε το ιδανικό ποίημα με θέμα την πανδημία;  
Κάτι μη ιδανικό, να σκιαγραφεί την οικολογία του φόβου που εξαπλώνεται αλλά και να υπενθυμίζει πώς φτάσαμε ώς εδώ. Ενα ποίημα για δημόσιο χώρο, διασπορική αντήχηση και μεικτές αναγνώσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή