Οι «Πολύτιμες Δευτέρες» στη Βιβλιοθήκη της Βουλής

Οι «Πολύτιμες Δευτέρες» στη Βιβλιοθήκη της Βουλής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δευτέρες στη Βιβλιοθήκη της Βουλής ονομάζονται «Πολύτιμες». Ο όρος «Πολύτιμες Δευτέρες» περιγράφει, αφενός, μια σταθερή εβδομαδιαία δράση για το κοινό, ένα ραντεβού που δινόταν μέχρι πρόσφατα ζωντανά στον δεύτερο όροφο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, στην Αίθουσα των Πολυτίμων. Αφετέρου, δηλώνει την αξία και τη σημασία τους για την ίδια τη Βιβλιοθήκη και τους επιστήμονες που δουλεύουν εδώ, οι οποίοι μέσα από τις διαλέξεις της Δευτέρας συνδέθηκαν με το κοινό της πόλης.

Οι συναντήσεις μέχρι πρότινος ξεκινούσαν στις 6 το απόγευμα και διαρκούσαν μία ώρα. «Ομως σπανίως οι ακροατές έφευγαν πριν από τις 8.30 το βράδυ», μας λέει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, Ελλη Δρούλια, «και ήταν πάντοτε γεμάτοι ερωτήσεις, ενθουσιασμό και προσδοκία για το επόμενο ραντεβού». Ετσι, πριν η απαγόρευση των συναθροίσεων επιβάλει μια διαφορετική προσέγγιση, το εντυπωσιακό οβάλ τραπέζι συνεδριάσεων στο κέντρο της αίθουσας 203 φιλοξενούσε κάθε Δευτέρα 20 άτομα. Σε αυτό τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στα «Πολύτιμα», όπως λίγο χαϊδευτικά ονομάζουν την υποβλητική αίθουσα όσοι εργάζονται εδώ, φυλάσσονται ορισμένα από τα πλέον σπάνια τεκμήρια της Βιβλιοθήκης: αρχέτυπα και παλαίτυπα, χειρόγραφα και κώδικες από τον 11ο αι., τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ο ελληνικός προεπαναστατικός και επαναστατικός Τύπος, καθώς και ιστορικά κειμήλια, όπως το θησαυροφυλάκιο του Οθωνα. Σε αυτό τον χώρο συχνά, και έπειτα από συνεννόηση, γίνονταν στο παρελθόν ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. 

Σταδιακά, πριν από τρία χρόνια περίπου, ωρίμασε η ιδέα της οργάνωσης μιας σταθερής εβδομαδιαίας δράσης για το κοινό μέσα στα «Πολύτιμα». Η δράση είχε εξαρχής συλλογικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή όσων επιστημόνων ενδιαφέρονταν να μεταδώσουν στο κοινό τη γνώση τους στο πεδίο των ενδιαφερόντων και των μελετών τους. Η θεματολογία ποικίλλει, το ίδιο και το κοινό, που κατά περίπτωση περιλαμβάνει φοιτητές, εκπαιδευτικούς και φιλομαθείς ανθρώπους κάθε ηλικίας. Κατάφεραν οι περιορισμοί να σταματήσουν αυτή την επιτυχημένη δράση; «Κάθε άλλο», σχολιάζει η κ. Δρούλια. «Χάθηκε βεβαίως η ζεστασιά της φυσικής επαφής των ανθρώπων, αλλά η επικοινωνία με το κοινό πήρε άλλες διαστάσεις, καθώς αποκτήσαμε μεγαλύτερη εμβέλεια εντός και εκτός Ελλάδας». Στη νέα τους ζωή, οι «Πολύτιμες Δευτέρες» είναι ανοικτές στον ψηφιακό κόσμο και μπορούν να υποδεχθούν σχεδόν απεριόριστο αριθμό συμμετεχόντων. Επίσης βιντεοσκοπούνται, και η ανάρτηση σε ένα τύπου αποθετήριο θα τις διαφυλάξει στον χρόνο και θα τις κάνει διαθέσιμες σε όλους.

Οταν η κανονικότητα αποκατασταθεί, οι διαλέξεις θα επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, στην Αίθουσα των Πολυτίμων, και συγχρόνως σχεδιάζεται να μεταδίδονται με live streaming. Επόμενη συνάντηση, 22/2: «Από τους κλέφτες στους ληστές, μια Επανάσταση δρόμος», Στάθης Κουτρουβίδης. Για πληροφορίες: «Διαδικτυακές Πολύτιμες Δευτέρες», library.parliament.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή