Στο μυαλό της «Μήδειας» της οθόνης

Στο μυαλό της «Μήδειας» της οθόνης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οθόνη ως «καταφύγιο» των τεχνών για την περίοδο της πανδημίας είναι ήδη κάτι παλιό. Δεν είναι καινούργια η διαπίστωση ότι το live streaming έχει και αυτό τα όριά του. Αναζητώντας λοιπόν κάτι που θα συνδυάζει τον ήχο με το θέαμα, αλλά που να μην είναι ούτε ραδιόφωνο ούτε θέατρο, ο συνθέτης Ανδρέας Λεβισιανός παρουσιάζει τη «Μήδεια», μια «ραδιοπτική όπερα» που θα μεταδοθεί ζωντανά από τέσσερις χώρες. Ας εξηγήσουμε όμως τις άγνωστες λέξεις. «Τον Απρίλιο του 2020 δημιουργήσαμε με τον Χρήστο Ατζινά την πλατφόρμα aejaa.com, όχι για να υποκαταστήσουμε τον φυσικό χώρο του θεάτρου αλλά για να χρησιμοποιήσουμε τον online χώρο για να δημιουργήσουμε νέες παραστάσεις. Η έννοια “ραδιοπτική” σημαίνει ότι η παράσταση βασίζεται περισσότερο στον ήχο, με την εικόνα να λειτουργεί συμπληρωματικά», μας λέει ο κ. Λεβισιανός. 

Στην παράσταση ο λόγος της Μήδειας θα προέλθει από την Αλεξία Καλτσίκη, το τραγούδι από τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη, που αμφότερες βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ η κίνηση της ηρωίδας του Ευριπίδη από τη χορεύτρια Ηλιάνα Καλαποθαράκου, από το Βερολίνο. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου αναπαρίστανται μουσικά. Ο Κρέοντας, για παράδειγμα, θα είναι το κόρνο του Τζον Ιγκλ που θα ακουστεί από τη Νέα Υόρκη. Ο Χορός του έργου θα «συνδεθεί» από το Λος Αντζελες. Ακόμα και η χρονοκαθυστέρηση των πέντε δευτερολέπτων, το γνωστό «latency», μεταξύ των πρωταγωνιστών θα γίνει κομμάτι της δημιουργίας, όπως σημειώνει ο Ανδρέας Λεβισιανός, που θα διευθύνει το ραδιοπτικό οπερατικό εγχείρημα από τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Ηθελα να δουλέψω πάνω στη “Μήδεια” εδώ και χρόνια και νομίζω ότι τα χαρακτηριστικά του έργου ταιριάζουν με το σκεπτικό της πλατφόρμας. Με την προσέγγισή μας προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη Μήδεια και να βάλουμε τον θεατή στο μυαλό του χαρακτήρα», σημειώνει ο συνθέτης. Πρακτικά, ο θεατής θα ακούει ηθοποιούς, μονωδούς και μουσικούς, αλλά θα βλέπει στην οθόνη του μόνο την κίνηση της Ηλιάνας Καλαποθαράκου μαζί με διάφορα οπτικά εφέ.

«Μήδεια», 28/2-2/3, aejaa.com στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή